Published On: Sri, stu 22nd, 2017

PRVA TOČKA OPTUŽNICE MLADIĆU: Genocid nije počinjen u šest općina jer je ubijena relativno mala skupina Bošnjaka

Sudsko vijeće Haškog tribunala iznijelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina jer je ubijena relativno mala skupina Bošnjaka.

Točka 1 optužnice optuženika za genocid i ratne zločine Ratka Mladića odnosi se na genocid u šest bh. općina. Sudsko vijeće je navelo da su u ovom slučaju zaštićene skupine bile bosanski muslimani i Hrvati te da je Vijeće konstatiralo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim ozlijedama.

Većina članova vijeće uz suprotno mišljenje sudca Alphonsa Oriea konstatirala je da su fizički izvršitelji u u općinama Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršitelji u općinama Kotor Varoš i prijedor namjeravali bosanske muslimane uništiti kao dio zaštićene skupine.

Vijeće je razmotrilo je li ciljani dio činio značajan dio zaštićene skupine i zaključilo da su bosanski muslimani činili relativno mali dio zaštićene skupine i da nisu ni na koji način predstavljali njen značajan dio.

Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razuman zaključak taj da su fizički izvršitelji posjedovali traženu namjeru da unište značajan dio zaštićene skupine bosanskih muslimana./HMS/