Prva reakcija na SDA-ovih 13 u Domu naroda Parlamenta FBiH: za Bild.ba analizira ponajbolji analitičar u BiH

Član stručnog tima IDPI-a iz Mostara Milan Sitarski za Bild.ba analizira što znači to da je SDA s partnerima došla do 13 ruku u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije.

Njegovu analizu Bild.ba prenosi u cijelosti:

Izbor ždrijebom još jednoga izaslanika SDA u Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH dodatno usložnjava trenutnu političku situaciju. Načelno bi osvajanje većine u odgovarajućem klubu trebalo biti potvrda neporecive većinske podrške koju određena stranka ili grupa stranaka uživa u narodu koji izaslanici u tom klubu trebaju predstavljati. U slučaju SDA i DF-a, koje su ovako dobile 13. izaslanika u Klubu Bošnjaka, međutim, to naprosto nije slučaj.

Propisi u okolnostima izjednačenog broja glasova za pojedine kandidate, tj. njihovih jednakih koeficijenata, predviđaju ždrijeb, ali dobitak u tom dijelu izbornog procesa, premda legalan, ne može se uzeti kao neporecivi dokaz izborne nadmoći nad političkim konkurentima u okviru dotičnog naroda. Znakovito je, pored toga, da je u oba ždrijeba za izaslanike u Klubu Bošnjaka, i u Tuzlanskom kantonu i u Herceg-bosanskoj županiji, oba puta pobijedila upravo SDA. Pored toga, još jednoga će izaslanika ta stranka dobiti iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, samo uslijed činjenice da niti na jednoj kandidacijskoj listi za Skupštinu Županije zapadnohercegovačke nije bilo niti jednoga Bošnjaka.

Pored toga, jedan je izaslanik koji podržava SDA u Skupštinu Tuzlanskog kantona izabran na listi PDA, članice Osmorke, ali se suprotno odlukama svoje stranke priklonio tamošnjoj vladajućoj većini SDA i DF-a, te je kao takav izabran u Dom naroda i ne može se smatrati predstavnikom autentične volje birača koji su za njega glasovali. Najzad, izaslanik PDA koji je izabran u Skupštinu Posavske županije, a oko koga su u javnost plasirane sumnje da se također priklonio SDA, što je on kasnije demantirao, ipak se nije pojavio na zasjedanju na kojem su birani izaslanici i tek pod tim okolnostima jedan mandat iz te županije je pripao SDA.

Kad se sve to sabere, SDA i DF su u prvome krugu glasovanja u kantonalnim skupštinama, u procedurama koje su lišene bilo kakvih sumnji u izborni inženjering, dobile tek 8 izaslanika. U svakom slučaju, one će po svoj prilici kontrolirati 13 od 23 izaslanika u Klubu Bošnjaka, te praktično držati monopol na predlaganje jednoga od dopredsjednika FBiH, bez koga se ne može dati mandat za sastav Vlade.

Ukoliko i održe koheziju na opisani način izabranih 13 izaslanika, SDA i DF će u narednim danima i tjednima biti na kušnji obrane stava koji su ranije gorljivo osporavale – da je većina u klubovima Doma naroda relevantnije mjerilo legitimiteta od većine u Zastupničkom domu u okviru stranaka za koje glasuju pripadnici istoga naroda, obzirom da u njemu stranke Osmorke imaju tijesnu ali jasnu većinu nad ovim dvjema strankama. Neusporedivo jasniju od ove jedva dosegnute u Klubu Bošnjaka Doma naroda. Ostaje vidjeti hoće li te dvije stranke novonastalu situaciju iskoristiti za postupke koje su same u proteklim godinama u slučaju drugih političkih aktera nazivale blokadama, te ih žestoko osuđivale.