Published On: Čet, lis 26th, 2017

Prva hrvatska zastupnica imenovana na ovako važnu funkciju: Željana Zovko na čelu promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je za voditeljicu promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu, čime ona postaje prva hrvatska zastupnica imenovana na tako važnu funkciju. Zastupnicu Zovko je na ovu funkciju imenovala Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije.

Zovko će predvoditi promatračku misiju koju je Europska unija na zahtjev vlasti Nepala organizirala za izbore za zastupnike u Zastupničkom domu i pokrajinskim skupštinama, koji će se u Nepalu održati u dva kruga, 26. studenoga i 7. prosinca 2017. godine. Europska unija je promatračke  misije slala i na prethodne nepalske izbore, 2008. i 2013. godine, čime je potvrdila dugoročnu prisutnost u svrhu osiguranja vjerodostojnih, transparentnih i inkluzivnih izbora u ovoj zemlji.

„Izuzetna mi je čast biti na čelu promatračke misije za izbore u Nepalu. Ti će se izbori održati u novom političkom i izbornom sustavu. Smatram svojom obvezom i obvezom svih nas biti uz narod Nepala u ovoj izuzetno važnoj fazi  demokratskog procesa”, izjavila je zastupnica Zovko.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je istaknula  kako su ove godine u Nepalu nakon punih 20 godina održani prvi lokalni izbori, a nadolazeći izbori za Zastupnički dom i pokrajinske skupštine predstavljaju još jedan povijesni trenutak za ovu zemlju, koji je od iznimnog značaja za zaokruživanje procesa ustavne tranzicije.

„Europska će unija kroz promatračku misiju predvođenu gđom Željanom Zovko dati izniman doprinos izbornom procesu, što je još jedna potvrda našeg snažnog partnerstva s narodom Nepala”, izjavila je Mogherini.

Glavni tim promatračke misije s deset  analitičara izbora EU-a doputovao je u Nepal 25. listopada, gdje će ostati do završetka izbornog procesa te će izraditi detaljno završno izvješće. Njima će se 3. studenoga pridružiti 38 dugoročnih promatrača, koji će biti raspoređeni po cijeloj zemlji.  Dvadeset kratkoročnih promatrača u Nepal će doputovati 20. studenoga za prvu fazu izbora koja će se održati 26.  studenoga, dok će 24 kratkoročna promatrača biti angažirana u drugoj fazi izbora zakazanoj za 7. prosinca, a u Nepal će doputovati 1. prosinca. Promatračka misija EU-a u ovom će procesu surađivati s drugim međunarodnim i lokalnim promatračkim misijama.

Misija će u kratkom roku nakon izbora za Zastupnički dom i pokrajinske skupštine na tiskovnoj konferenciji u Kathmanduu objaviti preliminarne nalaze. Konačno izvješće s preporukama za buduće izbore bit će objavljeno kasnije, nakon završetka cjelokupnog izbornog procesa.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x