Published On: Sri, ruj 30th, 2015

PRVA FACA NATO-a: Pozdravljamo plan Rusije da se bori protiv islamista u Siriji

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da preuzme konstruktivnu ulogu u uspostavi mira u ratom opustošenoj Siriji.
On je rekao za američku agencija AP da je NATO pozdravio planove Rusije da se bori protiv Islamske skupine u Siriji.
Podrška sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu, prema njegovim riječima “nije konstruktivan doprinos pronalaženju političkog rješenja”.
AP navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin, u svom obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u ponjedeljak, pozvao svijet da podrži Asada, rekavši da je bila velika greška da se sirijska vojska ne uključi u borbu protiv IS.
Na pitanje da li Putinov govor daje nadu da je moguć mir u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da Putin nije dao nove signale ali da ima pozitivnih znakova da se prekid vatre na istoku Ukrajine uglavnom održava.
Istovremeno, Bijela kuća priopćila je danas da pozdravlja stavove ruskog predsjednika Vladimira Putina “o potrebi neke vrste političke tranzicije u Siriji”.
Glasnogovornik Bijele kuće Josh Ernest rekao je i da sada 65 zemalja sudjeluje u koaliciji koju predvode SAD, a koja se bori protiv militantne skupine Islamska država, prenosi Reuters.
Ernest je ocjenio da će SAD govoriti i dalje o problemima u Siriji i poslije još godinu dana od danas.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare