Published On: Čet, svi. 23rd, 2019

Prva epizoda: ‘Obitelj Grabo’ može biti obitelj sviju nas

”Budući da je javnost prilično zamorena vijestima o korupciji, odlučili smo se pristupiti ovoj temi na neki drugačiji način”, rekao je to Berislav Jurič, urednik portala Bljesak.info prilikom predstavljanja prve epizode animiranog filma ‘Obitelj Grabo’ , naziva ‘Miran san’, koja na jedinstven način donosi priču o korupciji u našem društvu.Serijal je nastao u produkciji portala Bljesak.info a ideja je, kako govori Jurič, inače i scenarist epizoda o ‘Obitelji Grabo, podignuti svijest o korupciji u našem društvu i upozoriti na sve negativnosti koje ova pojava nosi sa sobom.

”Svakodnevno se susrećemo s nekim vidom korupcije i svjedočimo kako se novac slijeva tamo gdje ne bi trebao. Krpe se preduboke rupe nečije pohlepe a prave šupljine ovog društva ostaju nezakrpljene. Iako jako zvoni to kako je riječ o prvom crtiću o korupciji u BiH, ovo ne treba gledati samo kao crtić nego kao jedan upitnik o tome kakav je naš odnos prema ovoj pojavi koja za sobom na dno vuče sve druge sfere našeg društva”, istaknuo je Jurič uoči premijernog prikazivanja prve epizode u četvrtak 23. svibnja u Mostaru.

Video: Obitelj Grabo – Miran san

Uz predstavljanje animiranog filma, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić , održano je i predavanje na temu korupcije u našem društvu.

Azhar Kalamujić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo, prezentirao je kratki film – istraživačku priču o zastupnicima koji su varali državu kako bi iz proračuna naplatili naknadu za odvojeni život.

Foto: Bljesak.info / Obitelj Grabo može biti obitelj sviju nas

O političkim, ekonomskim i socijalnim posljedicama korupcije u našem društvu te načinima na koje se boriti protiv korupcije, govorio je Aleksandar Draganić, ekonomski analitičar i stručnjak za pitanja korupcije.

”Osvrnuo bih se na onu staru izreku gdje postoji volja, postoji i način, volja je ta koja implementira i pokreće stanje vezano  za korupciju”, poručio je Draganić.

Obitelj Grabo – Miran san

U vremenima kad 'drugačije ne ide', obitelj Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora, pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove obitelji, koja može biti obitelj svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi.

Posted by Obitelj Grabo on Thursday, May 23, 2019

Režiju, animaciju i dizajn ‘Obitelji Grabo’ potpisuju Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta ‘Korupcija je loša stvar’, u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

Projekt je nastao uz podršku organizacije ‘European Endowment for Democracy’ i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Tko je obitelj Grabo?

U vremenima kad ‘drugačije ne ide’, obitelj Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove obitelji, koja može biti obitelj svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi.

Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod liječnika, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrijezlo u korupciju, obitelj Grabo daruje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu.  U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, obitelj ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.