Published On: Sri, sij 13th, 2021

Prva cjepiva koja stignu u hrvatsko bošnjačku Federaciju, stižu u Mostar

Federalno ministarstvo zdravstva je napravilo Plan cijepljenja koji će se sutra naći na Vladi Federacije BiH, a Klix.ba saznaje detalje dokumenta. Plan cijepljenja je zasnovan na zakonski reguliranoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne skupine, prioriteti imunizacije, način distribucije, prijenosa i skladištenja cjepiva te načini odvijanja cijelog procesa.

Dakle, prema Planu cijepljenja jasno je definirano kako se treba odvijati cijeli proces od dolaska cjepiva do njegove upotrebe.

U isto vrijeme plan je formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada gdje će stizati cjepivo sukcesivno, odnosno kako budu pristizale u Bosnu i Hercegovinu, a odakle će biti distribuirane dalje po manjim mjestima.

Nadležni trenutno rade na nabavci specijalnih frižidera u kojima će se na -80 stupnjeva celzija skladištiti Pfizerova cjepiva. Kao što je i najavljeno, prioritet u imunizaciji na početku će biti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Između ostalog, u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati o načinu skladištenja, čuvanja i upotrebe cjepiva. Federacija BiH nedavnim usvajanjem proračuna sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za direktnu nabavku cjepiva, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proces. U ovaj bh. entitet putem COVAX mehanizma stići će ukupno 800.000 doza cjepiva protiv koronavirusa te pošiljka koja je naručena putem mehanizma EU. /HMS/


uskrs ephzhb