Published On: Sub, lis 28th, 2017

Provela sam noć s don Damirom Stojićem. Fascinirao me njegov pristup ženama

Novinarka Otvorenog poslušala je propovijed don Damira Stojića o muško-ženskim odnosima. Karizmatični salezijanac nije ju ostavio ravnodušnom

Neku noć, mislim da je bila srijeda, san mi nije dolazio na oči. Na programu nije bilo ništa pametno pa sam poslušala intrigantno predavanje don Damira Stojića na vjerskoj televiziji Laudato TV.  Privukla me njegova karizma i način na koji popularni don prilazi vjerskoj tematici. Nakon našeg noćnog druženja, umalo sam promijenila mišljenje o njemu. Ali ipak nisam.

Propovijed o kojoj pričam održana je u splitskoj četvrti Brda, 9. listopada 2016. povodom proslave pedesete godišnjice župe i blagdana Materinstva Blažene Djevice Marije. Blagdan Materinstva bio je sjajan povod don Stojiću da u predavanju naslovljenom “U početku” kroz biblijsku priču o Adamu i Evi, progovori o ‘ženskoj stvari’.

 

‘Žena je Božje remek-djelo’

Uvod u propovijed bio je uzbudljiv i moram priznati da Stojićev nastup nije bez šarma. Kroz priče iz osobnog života i zbijanje šala, Stojić mladim vjernicima pokušava približiti Kristov nauk, što je glavna zadaća salezijanaca, reda kojem pripada. Čini se da to dobro radi jer je crkva na Brdima bila krcata mlađarijom koja ga je pozorno slušala. Stojić je u početku pokušao razbiti mit da katolička crkva ima loš stav prema ženama.

-Stvaranje muškarca bio je spektakularan uvod u stvaranje žene. Žena je posljednje Božje remek djelo -rekao je Stojić kako bi se dodvorio ženskom dijelu pastve.

-Adam nije bio zadovoljan s majmunom. Majmun mu nije bio dovoljan pa je Bog na Adama spustio tvrd san. Kad god netko zaspi u Bibliji, čudesa se događaju! Prvi san u Bibliji usnio je Adam i dogodilo se nešto veličanstveno. Žena! – oduševljeno je tumačio vjernicima. No, nažalost, veseli don nije tu stao.

Na red je potom došlo Adamovo rebro. Stojić tvrdi da su djevojke i žene bez razloga ‘alergične na ovaj dio Biblije’.

 

‘Prije Eve Adam je imao za korištenje samo životinje i biljke’

-Kada bi moj tata govorio mami da je ona prva zgriješila, ja i braća bi rekli ‘bravo, tata’! No, priča o rebru nije doslovna, mi katolici nikada nismo fundamentalno čitali Sveto pismo. Aramejska riječ za rebro je cela – kazao je Stojić zaboravivši da Stari Zavjet nije pisan na aramejskom već na hebrejskom. Kasnije se ispravio te nastavio:

-Rebro je oko srca, a srce je središte života. Žena je najsvetija jer je stvorena od srca. Žena je hram Božji – zaključuje Stojić koji je, kako dalje saznajemo, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu diplomirao s temom Teološko značenje golotinje u Svetom pismu, točnije na retku 2.25 iz Knjige Postanka (‘A bjehu oboje goli, Adam i žena mu, i ne bješe ih sramota’).

-Kada se Adam probudio i vidio Evu golu prvi put, nisu se stidjeli jedno drugoga. Ivan Pavao II najljepše je pisao o tome. Do Eve, Adam je imao za korištenje samo biljke i životinje. Nije imao koga darivati, zato mu nije bilo dobro. Gledao se gol i pitao, Gospodine, što će mi sve ovo, sva ta golotinja, kada nemam koga darivati – nadahnuto je govorio Stojić, a crkvom se prolomio spontani smijeh vjernika.

 

Pohotni Adam

– Vidjevši Evu, Adam je uskliknuo, ‘konačno, meso od mesa, konačno ja se mogu nekome darivati’! Zato Eva u početku nije imala ni srama ni stida. Muškarac ju je gledao kao dar. No, Adamovo srce se potom promijenilo. Imao je požudu, a požuda je kada pretvaraš drugu osobu u objekt – objašnjava razdragano grijeh požude te ubacuje primjer iz svakodnevice:

– Znate i vi žene kako je to, kada vas vaš muškarac gleda kao objekt, a vi kažete ‘boli me glava, moram prati kosu, pusti me na miru’… Sve ja to znam. Imate pravo žene! Ako vam muž ne iskazuje ljubav, ako vas ne gleda kao osobu, imate pravo odbiti ga! Zato se i Eva sakrila od Adama. Počeo ju je gledati drugim očima, a to nisu bile oči ljubavi- o ženskim će pravima Stojić te naglašava kako se biblijska drama odvija svakoga dana, u svakom braku.

-Vi žene, vi ste kraljice! Na hebrejskom žena znači ona koja je otvorena, a muškarac je onaj koji se sjeća, koji podsjeća. Vrlo zanimljivo je to, ona je otvorena, a on ju podsjeća. Potom dolazi zmija. I ide ravno na Evu! Ona tu nije ništa kriva. Adam je kriv, on je dobio zadatak da čuva vrt – opominje muški dio pastve salezijanac te nastavlja s kritikom modernog muškarca:

-Muškarci su i danas odsutni, ne žele biti glave jer ne žele biti odgovorni. Poznajem mnogo muškaraca koji prepuštaju sve ženi. To je krivo! Muškarac treba disciplinirati djecu. Posebice tinejdžerke – opominje Stojić.

 

“Povraća mi se od feministica”

-Zmija je napala Evu jer je išla na jaču osobu, na ženu. Ako padne žena, pada i muškarac – nastavlja dalje don Damir.

– Ne radi se tu o fizičkoj jačini. Drage žene, vodi se ljuta bitka oko vaših duša i maternica vaših jer iz vas izlazi život, a Sotona mrzi život! Svaki egzorcist potvrdit će vam da se 90% posjednuća događa kod žena, jer drevni neprijatelj nastavlja svoju strategiju. Ide na Evu – upozorava.

-Pavao u Korinćanima kaže ‘žene, pokrijte glave’. Ja to ne zastupam, ali mi ide na živce kada feministice kritiziraju. Povraća mi se od toga! U Bibliji ono što se pokriva, to je svetinja. Na Istoku imaju drugačiji pogled na svetost. I sada vas pitam, tko ima veće poštovanje prema ženi- naša porno kultura ili Istok gdje se žene pokrivaju? Istok, sto posto – brani stavove svojih kolega talibana Stojić te nastavlja ženama dijeliti nezaboravne savjete za krepost:

-Tajna nas muškaraca je samo u jednom. Mi volimo čednost! samo to je nama privlačno, a vi djevojke to nikako da shvatite! Ako se izazovno odjenete, drage djevojke, privući ćete poglede i dobiti lajkove. Prava istina je da muškarac o takvoj ženi misli ‘da, dobra je, ali ne za doma’! Ni jedan muškarac ne želi da njegova petnaestogodišnjakinja tako izgleda – vikao  je s propovjedaonice 44-godišnji svećenik, a prilikom švenka kamere mogla su se vidjeti namrgođena lica djevojaka u slušateljstvu. Negdje na ovom dijelu predavanja dvije postarije gospođe ustale su se i napustile crkvu.

‘Muškarcu je danas lako doći do orgazma jer su žene jeftine’

-Pomozite nam da maštamo o vama, ne morate sve odmah pokazati – zavapio je Stojić i nastavio u revijalnom tonu:

-Čednost u 21. stoljeću nije laka zbog modne industrije. Meni je vas žena žao jer želim da čuvate svoje dostojanstvo. Nemojte biti jeftine! Sada ću postati vulgaran, ali muškarcu nikad nije bilo lakše doći do orgazma nego danas. Djevojke, dižite si cijenu! Kada vas muškarci pitaju koliko košta, vi recite – prsten! Kada vam predlože da idete do kraja, pristanite, ali neka taj kraj bude brak! Dosta mi je tješenja djevojaka koje su sve dale – uznemirujuć je postao don Stojić, a zatim je, vidjevši da je malo pretjerao, prešao na drugu temu; tumačenje razlike između muškog i ženskog mozga.

Teorija don Damira je da se mozak muškarca sastoji od nekoliko prostorija, a ženski je sav sačinjen od žica. Zbog tih žica, žene mogu raditi više stvari istovremeno, dok je muškarac kada boravi u određenoj komori u svom mozgu – fokusiran samo na taj zadatak. Zbog toga je muškarac, prema Stojiću, bolji u svim poslovima od žene.

– Tko su najbolji frizeri, kuhari, konobari? Muškarci! Jer muškarac kada se nečemu potpuno posveti, onda je bolji od žene. Žena radi više stvari istovremeno pa ne može biti tako dobra. Muškarac se bolje igra s djecom, jer se žena ne može igrati s djecom. Ona to ne stigne jer kuha. Ovo malo sada jesu stereotipi što sad pričam, ali to je tako – iskreno izlaže svoje pećinske svjetonazore hrabri don te izlaže svoje viđenje muških i ženskih grijeha.

 

‘Kada muškarac prevari ženu, sama si je kriva’

-Kada muškarac griješi, njegovi grijesi odmah su vidljivi. A ženini?- tu je Stojić napravio dramatičnu stanku i nastavio sa zluradim izrazom lica.

-Kada žena griješi, onda to nije odmah vidljivo. Muškarac kada prevari ženu, to se najčešće desi jer ga ona nije poštivala – mudruje iskusni bračni savjetnik, no onda nastavlja dalje u vedrijem tonu:

– U Starom zavjetu u 3 ključna trenutka, židovski su narod spasile žene. Judita je Holofernu odsjekla glavu kada je sve ostalo zakazalo. Žena je tajno oružje Božje za najgore situacije. Ako zakaže žena, zakazuje i čitavo društvo – kazao je Stojić misleći pritom vjerojatno na feministkinje, lezbijke i ostale bezbožnice.

-Nemojte pasti pod kulturu smrti, drage moje žene! Kontracepciju su izumili muškarci, ne žene. Prije nego što je izmišljena pilula, testirana je u Porto Riku i oko pedeset žena je umrlo. One su za mene istinske mučenice – iznosi svoj stav o kontracepciji Stojić te dodaje da su ‘reproduktivna prava izmišljena kako muškarac ne bi morao razmišljati o ženskom tijelu’.

-To je plan a, plan b je pobačaj. Gospa Fatimska je rekla da će se zadnja borba protiv Sotone odvijati u području braka i obitelji. Ta borba je već počela – upozorio je svećenik svoje stado te zaključio u velikom stilu.

-Ja nemam sestru. Ali sam devet mjeseci slušao ovo – Stojić stade lupkati po mikrofonu u ritmu otkucaja srca.

-Devet mjeseci sam slušao srce svoje majke. Samo iz tog razloga volim žene. Jer su mi dale život.

Mia Mitrović /otvoreno.hr

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare