Published On: Ned, lis 13th, 2019

Proturske snage u Siriji pogubile kurdsku političarku Hevrin Khalaf i još devet civila

Sirijski proturski borci, koji sudjeluju u ofenzivi Ankare protiv kurdske milicije, pogubili su najmanje devet civila uključujući i predsjednicu kurdske političke stranke Hevrin Khalaf, objavili su iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

“Devet civila pogubljeno je u različito vrijeme južno od grada Tal Abyad”, objavila je ova nevladina organizacija, prenosi klix.ba.

 

Među žrtvama su predsjednica političke stranke Hevrin Khalaf i njen vozač, prenosi Guardian.

“Hevrin Khalaf je izvučena iz svog automobila tijekom napada u kojemu su je pogubili plaćenici koje podržava Turska. Njenog vozača zadesila je ista sudbina”, piše u priopćenju Sirijskih demokratskih snaga.

Khalaf je bila generalna tajnica stranke Buduća Sirija. Mutlu Civiroglu, stručnjak za kurdsku politiku, kazao je da je njena smrt veliki gubitak. Imala je 35 godina.

“Imala je talent za diplomatiju. Uvijek je sudjelovala na sastancima s američkim, francuskim i drugim stranim delegacijama”, rekao je Civiroglu.

Turska i njeni sirijski pomagači započeli su ofenzivu u srijedu kako bi s turske granice udaljili miliciju sirijskih Kurda YPG.

Saveznički borci su bivši sirijski pobunjenici koji su se nekoć borili protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare