Published On: Uto, ožu. 21st, 2017

PROTIVE SE MAŠIĆEVOJ REZOLUCIJI Nakon zastupnika HDZ-a i HDZ 1990 napustio sjednicu Zastupničkog doma

Nakon isteka stanke, i zastupnici Hrvatske demokratske zajednice 1990 napustili su današnju izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

To su prije stanke učinile njihove kolege iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Iz HDZ-a 1990 su obrazložili da tema ove sjednice, rezolucija zastupnika Damira Mašića (Socijaldemokratska partija BiH), nije dobrodošla u ionako složenim odnosima u Federaciji i vladajućoj koaliciji.

Smatraju da bi rezolucija, u slučaju da bude podržana, dodatno usložnila situaciju, zbog čega joj oni, kako su rekli, ne mogu dati legitimitet.

HDZBiH je prije napuštanja sjednice obrazložio da Mašićev predloženi tekst između ostalog predstavlja napad na Hrvate.

Podršku njegovoj rezoluciji najavili su, pak, iz Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Bosanskohercegovačke patriotske stranke – Sefer Halilović.

Damir Mašić je, obrazlažući predloženu rezoluciju, rekao da je Bosni i Hercegovini potrebna decentralizacija i regionalizacija, a nipošto i ni po koju cijenu etnička federalizacija.

– Narodi BiH nisu nositelji njenog suvereniteta. BiH nije nastala kao odluka tri naroda. BiH je povijesna država svih njenih građana i svaki građanin je nositelj državnog suvereniteta. Etnička prava ne mogu biti iznad prava svakog građanina da bude slobodan i jednak u cijeloj državi.

Dakle, narodi u BiH ne mogu biti izborne jedinice. Na izborima ne možemo imati plave, zelene, crvene, i valjda bijele kutije, u koje će svako u zavisnosti od etničke pripadnosti ubacivati svoje glasove.

Federalizam, kako ga pojedinci zagovaraju, put je u nestanak BiH i oni u EU koji to ne vide ili ne žele vijdeti, očito nisu prijatelji BiH i ne mogu se posmatrati kao dobronamjerni prema našoj zemlji.

Federalizam koji samo i isključivo etnički kriterij uzima kao osnovu za teritorijalni i administrativni ustroj je samo lijep naziv za politički šovinizam koji kod mnogih može preći i prelazi u otvoreni fašizam – riječi su Damira Mašića.

U BiH su svi diskriminirani, a ne zasebno ili ponaosob bilo koji od konstitutivnih naroda. U BiH su diskriminirani svi građani koji žive u područjima gdje su matematska manjina, ističe također Mašić i zaključuje da je jedini ispravan put  provedba ovih presuda i izmjena Ustava u skladu s onim što su rekle presude.

– Nažalost, priča o federalizaciji je zapravo pravljenje još veće diskriminacije nego je imamo sada. Potrebno je stvari nazivati pravim imenom i jednom za sva vremena poraziti snage koje zagovaraju podjele, nacionalnu isključivost i koji u suštini žele etnički čiste prostore na kojim će samo jedan narod imati sve, a svi ostali ili će se asimilirati ili iseliti. Ono što se pokušava podvaliti kao federalizam u ovom momentu jeste put u podjelu BiH na tri dijela. Zato i jesam ponudio jedan ovakav dokument – rezoluciju u Parlamentu kako bi u startu najviši zakonodavni organ u FBiH kao vrhovno predstavničko tijelo svih građana u FBiH jasno reklo da takvoj politici nema mjesta.U situaciji u kojoj se nalazimo i kao država i društvo danas, smatram da nitko nema luksuz da se ogluši o sve prisutnije zlonamjerno miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, kako od strane naših najbližih susjeda tako i izvana generalno – izjavio je Mašić.

On poziva da Zastupnički dom, usvajanjem predložene rezolucije, uzimajući u njenoj preambuli u obzir  obvezujuće međunarodne i domaće akte, osudi kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira na to da li dolaze iznutra ili izvan Bosne i Hercegovine, koje za cilj imaju uspostavu sustava, kako on navodi,  etno-teritorijalne supremacije koji dugoročno vodi do rušenja ustavnog poretka i podjele države Bosne i Hercegovine, javila je Fena.

Predlaže i da se rezolucijom pozovu sve domaće i međunarodne institucije, a naročito vlade država potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, institucije Europske unije i države članice Vijeća za implementaciju mira u BiH, da se suzdrže od poduzimanja oblika djelovanja koji pretpostavljaju kršenje Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, Ustava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, odredaba Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima Ujedinjenih naroda, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima Ujedinjenih naroda, te nepoštivanje presuda Europskog suda za ljudska prava.

Zastupnički dom bi po Mašićevom prijedlogu, ovom rezolucijom pozvao sve navedene institucije na poduzimanje nužnih mjera u skladu s ovlaštenjima u cilju snaženja institucija države Bosne i Hercegovine na svim nivoima, zaštitu individualnih i kolektivnih prava i sloboda građana Bosne i Hercegovine, promoviranje kohezije i suradnje među građanima različitih individualnih i kolektivnih pripadanja.

Po Mašićevom prijedlogu, to naročito znači sljedeće: da Zastupnički dom pozove sve relevantne činitelje unutar europskog, regionalnog i domaćeg pravno-političkog poretka na poštivanje i neodložnu provedbu presudu Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv Bosne i Hercegovine (br. 27996/06 i 34836/06), Ilijaza Pilava protiv Bosne i Hercegovine (br. 41939/07), a naročito na implementaciju sveobuhvatne presude u slučaju Azre Zornić protiv Bosne i Hercegovine (br. 3681/06) čija provedba podrazumijeva poštivanje svih navedenih presuda.

U predloženoj rezoluciji Mašić poziva i na dosljednu primjenu zakonske regulative u BiH kojom je zabranjen svaki oblik segregacije i diskriminacije građana, uz poštivanje individualnih i kolektivnih prava i sloboda i osiguranje jednake dostupnosti znanja iz oblasti jezika, kulture i naslijeđa svih građana u BiH.

piše Večernji list

 

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer