Četvrtak, 18 travnja, 2024

Protesti zbog zabrane nošenja hidžaba

Must Read

Protesti zbog zabrane nošenja hidžaba

SARAJEVO – Povodom Svjetskog dana hidžaba diljem u FBiH održani su mirnom šetnjom u znak nezadovoljstva odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

“Moj hidžab -moj ponos”, “Moj hidžab -moje pravo”, “Ukidanje hidžaba je ukidanje identiteta”. Ovo su samo neke od poruka ispisanih na transparentima građanki i građana Mostara koji su danas polazeći s Trga Musala kroz Fejićevu ulicu, pa kroz staru gradsku jezgru, te prelaskom preko Starog mosta, te kroz Cernicu natrag do Musale ukazali svekolikoj javnosti svoj stav o odluci uvođenja zabrane nošenja hidžaba u javne ustanove i institucije.

Azra Hasanbegović, direktorica Udruženja Žene BiH, iako ne nosi hidžab je došla s namjerom da podrži žene u njihovom nastojanju da im se ne ukida pravo da nose marame.

“To je njihovo osnovno ljudsko pravo da se nose i oblače onako kako žele. To da im se zabran nositi hidžab je apsurd jer to nije vjersko obilježje, vjerska obilježja su mnogim uredima i trebaju se ukinuti. Znam žena koje su izuzetno pametne, nadarene i obrazovane, te radi na odgovornim položajima i sad da one moraju birati posao ili način odijevanja, zaista je apsurda nad apsurdima “, ustvrdila je Hasanbegović.

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH i doktorica medicine Selma Jakupović, na ovu šetnju je došla iz revolta na razne zabrane, navodeći kako zabranu hidžaba smatra zabranom slobode izražavanja.

“Ja sam za to da se ukinu vjerska obilježja u javnim institucijama, to je ono što treba, a ovo je isto kao da zabranite dugu ili kratku suknju, što je sloboda izražavanja”, kazala je Jakupović.

Udar na svoju osobnost osjetila je Ernesa Bihorac koja radi kao profesorica bosanskog jezika i književnosti i koja je i pokrenula peticiju protiv odluke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

U organizaciji Asocijacije mladih u suradnji sa Asocijacijom žena Medžlisa Islamske zajednice danas je u Goraždu, povodom Svjetskog dana hidžaba (marame) organizirana Mirna šetnja za hidžab kojom su sudionici izrazili neslaganje s odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, javlja Anadolu Agency.

Sudionici prosvjeda u Goraždu uputili su apel i ostalim građanima da ne prihvaćaju pokušaje ukidanja temeljnih ljudskih prava, jer ako to učine danas, onda se trebaju upitati što je slijedeće i što ih čeka sutra.

Povodom Svjetskog dana hidžaba, skupina djevojaka i žena danas je na tuzlanskom Trgu slobode izrazila protest povodom usvajanja odluke o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Prosvjed je organiziran s ciljem otklanjanja predrasuda i ukazivanja na problem s kojim se susreću pokrivene žene, nakon što je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTV) BiH, usvojilo prema njihovom mišljenju, razočaravajuća i diskriminatornu zabranama.

Strahuju da bi se ova odluka, koja za sada vrijedi za pravosudne institucije, mogla prenijeti iu druge državne ustanove. Studiram bosanski jezik i književnost u Tuzli i plašim se da po završetku studija neću moći raditi u školi zbog ove diskriminatorne i opasne odluke o maramama, kazala je Amina Karić, jedna od sudionica prosvjeda.

Karić smatra da odluka VSTV krši pravo muslimanki na slobodu vjerskog izražavanja.˝

NN

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -