Published On: Pet, srp 22nd, 2016

PROSVJETU U SRBIJI UZDRMAO SKANDAL Učenica napisala knjigu u kojoj opisuje odnose s profesorima

Knjiga ‘Trofeji’ mlade autorice Tamare Marinković, donedavno učenice Prometno-tehničke škole u Zemunu, podigla je veliku prašinu u tom srpskom gradu zbog detaljnih opisa seksualnih odnosa između profesora i učenika u jednoj srednjoj školi.

Iako se u debitantskom romanu ne spominje izrijekom Prometno-tehnička škola, te su sva imena likova izmišljena, brojni roditelji i profesori zabrinuti su zbog razine detalja u opisu pojedinih profesora, njihovog bračnog i životnog stanja, te odnosa s učenicima, da mnogi smatraju kako se radi o djelu koje prikriveno opisuje stvarne događaje.

– Knjiga je objavljena nedavno i od tada je kaos u školi. Autorica je bivša učenica Prometne škole, ali nigdje u knjizi nije spomenula kako se radnja odvija u njoj, rekao je za Blic izvor blizak događanjima u Prometno-tehničkoj školi.

– Međutim, pisala je o predmetima, polaganju vozačkog ispita, te je svima jasno o kojoj se školi radi, izjavio je.

U romanu, glavna junakinja Nataša ima detaljno opisani seksualni odnos s profesorom kojeg je autorica nazvala Saša Arsić. Taj čin navodno se dogodio tri i pol mjeseca prije njezine punoljetnosti.

– Iako su u knjizi promijenjena imena, točno se zna koje je profesore opisala. Gdje i s kim žive. Ti događaji su napisani vjerodostojno. Čak je za jednog profesora, kojeg je nazvala Miloš Ristić, navela otkud mu je supruga, koja je u tom gradu boravila upravo kada je Nataša došla kod njega u stan kako bi se mazili, dodao je Blicov sugovornik.

Ako su navodi iz knjige istiniti, najšokantnije je to što je za odnose profesora i maloljetnice znao i školski psiholog.

– Glavna junakinja je psihologu priznala da je bila u vezi s profesorom Ristićem, ali ga nije htjela prijaviti, jer je bila svjesna da bi mogao izgubiti posao i brak. Ukoliko je to istina, to je strašan udarac za školu! Znači da su odgovorne osobe znale za odnose između profesora i učenice i nitko nije reagirao, svi su šutjeli, naglasio jeBlicov izvor.

Djelatnici tužiteljstva, s druge strane, rekli su da je istraga moguća samo ako se utvrdi da su događaji opisani u romanu istiniti, što bi bilo iznimno teško za ustvrditi.

– To bi značilo da ta djevojka, koja više nije maloljetna, treba detaljno sve ispričati. Veliko je pitanje bi li ona to učinila, kada već i u knjizi navodi kako ga nije htjela prijaviti da mu ne bi ugrozila posao i brak, rekao je izvor iz tužiteljstva.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>