Published On: Čet, ruj 5th, 2019

PROSVJETNA INSPEKCIJA RS: Odgođeno poništavanje diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića – Osmice

Prosvjetna inspekcija RS uvažila je molbu rektora Sveučilišta za poslovne studije Banja Luka Radovana Klincova da bude odgođeno postupanje po rješenju inspektora kojim im je naloženo da ponište diplomu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

Rektor Sveučilišta za poslovne studije Banja Luka je putem odvjetnika, kako su to obrazložili u Prosvjetnoj inspekciji RS, izjavio žalbu na rješenje prosvjetnog inspektora, kojim je naloženo da se poništi i oglasi ništavom diploma na ime Osman Mehmedagić i ujedno podnio i molbu za odlaganje izvršenja rješenja.

“Žalbu je prvostupanjsko tijelo dostavio na nadležno postupanje drugostupanjskom tijelu , odnosno Ministarstvu za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo. Na osnovu dostavljene molbe za odlaganje izvršenja rješenja, dozvoljeno je odlaganje rješenja prosvjetnog inspektora, do okončanja postupka po žalbi koji se vodi pred nadležnim drugostupanjskim tijelom”, navela je Prosvjetna inspekcija RS u odgovoru za Klix.ba.

Zaključili su da su mogućnosti postupanja u smislu podnošenja žalbe od subjekta kontrole, pokretanja drugostupanjskog postupka, upravnog spora i drugo, definirane Zakonom o općem upravnom postupku, a od čega na kraju i zavisi konačan ishod inspekcijskog postupka.

Inspektorat Republike Srpske ranije je donio rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

“Na osnovu zahtjeva Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za provjeru zakonitosti stjecanja diplome Mehmedagić Osmana, izdate od Fakulteta poslovnih studija čiji je pravni sljednik Sveučilište poslovnih studija Banja Luka, Prosvjetna inspekcija RS je 30. srpnja izvršila izvanrednu inspekcijsku kontrolu u navedenoj visokoškolskoj ustanovi”, rekli su iz Inspektorata RS-a./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare