Published On: Pon, stu 5th, 2018

Prosvjeta utemeljila nagradu za humanost, toleranciju i suživot “Stepa Stepanović”

Srpsko kulturno i prosvjetno društvo Prosvjeta-Mostar utemeljilo je nagradu za humanost, toleranciju i suživot “Stepa Stepanović”.

Urađeno je to u znak sjećanja na jednog od najvećih vojskovođa srpske, jugoslavenske, europske i svjetske povijesti, Stepu Stepanovića, vojskovođu oslobodilačkih ratova poznatom po svojoj humanosti, kao i naprednim političkim stavovima u pravcu bratstva, sloge i jedinstva južnih Slavena svih etničkih pripadnosti i religijskih ubijeđenja.

Posebno kada je riječ o narodima Bosne i Hercegovine, koje je vojskovođa Stepanović nesebično volio i poštovao, a i oni njega, o čemu svjedoče tisuće telegrama sućuti povodom njegove smrti 1929.

“Neka vas ime jedne od drugih nikada ne otuđi jer vi ste krv jedne krvi i kost jedne kosti.

Neka vas vjera ne razdvaja, jer Bog je samo jedan.”, njegova je najpoznatija misao koju je uputio desetinama tisuća okupljenih ljudi u Sarajevu 1918. godine.

Upravo sjećajući se ovih riječi, a njegujući iste vrijednosti, SPKD Prosvjeta Mostar je odlučila obnoviti sjećanje na lik i djelo Stepe Stepanovića, utvrđujući nagradu koja će se svake godine dodjeljivati pojedincima, grupama i organizacijama, a za djela humanosti i promociju suživota i tolerancije.

Prva nagrada za humanost, toleranciju i suživot “Stepa Stepanović”, bit će uručena 15.11.2018. u Mostaru u okviru Svečane akademije povodom stogodišnjice oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu (1918-2018.), koja će se, također u organizaciji SPKD Prosvjeta “Mostar” održati u Narodnom pozorištu u 20:00 h.

Prvi dobitnik nagrade “Stepa Stepanović” je Konjičanin Anis Kosovac, a za plemenito djelo podizanja spomenika braći Golubović, Pavlu i Petru, dječacima od 5 i 7 godina koji su u ovom gradu, zajedno sa svojom majkom i ocem, ubijeni 1992. godine.

Konferencija za javnost u vezi svih detalja ove značajne manifestacije održaće se u Vladičanskom dvoru u Mostaru u srijedu 07.11.2018. u 10:00.