Published On: Uto, ruj 18th, 2012

Prosvjed vojnih umirovljenika ispred zgrade Vlade FBiH

Završene su sve pripreme za prosvjed umirovljenika vojnih osiguranika, najavljene za 20. rujan ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, priopćeno je danas iz Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH te su svi vojni umirovljenici pozvani na ovaj vid izražavanja nezadovoljstva.

Odluka o prosvjedu 20. rujna je konačna, odlučio je Organizacijski odbor na današnjoj sjednici, a povod je Vladina odluka od 17. srpnja na osnovu koje je Federalni zavod PIO umanjio mirovine za 15 posto svim vojnim umirovljenicima umirovljenim po federalnim propisima, navedeno je u priopćenju.

Naime, prestankom primjene Zakona o uštedama, dana 1. srpnja .2012. godine prestali su i razlozi za smanjivanje mirovina od 15 posto umirovljenicima boračke populacije.

”Umjesto da se ispravi nepravda i otkloni diskriminacija prema umirovljenicima boračke populacije u odnosu na ostale umirovljenike u FBiH, kao i u odnosu na ostale proračunske korisnike, Vlada donosi odluku kojom se uvodi isplatni koeficijent za mirovine 1,485 za sve umirovljenike boračke populacije koji su otišli u mirovinu po boračkim federalnim propisima i smanjuje im mirovinu za 15 posto, navodi se u priopćenju.

Ovim činom je, kako tvrde u Udruženju, Vlada FBiH donijela protuzakonit i protuustavan akt, povrijedila Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju (članove 3., 51. i 126.) te izvršila diskriminaciju u odnosu na ostale umirovljenike i druge proračunske korisnike, povrijedivši Ustav BiH i Europsku konvenciju o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Udruženje umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH obraćalo se do sada više puta federalnom premijeru u vezi s problematikom mirovina i vojnih stanova, ali, nažalost, on nije našao za shodno ni da odgovori na naše akte, a kamoli da riješi naše probleme”, citat je iz priopćenja.

Prosvjednici će tražiti poništenje odluke Vlade koja se odnosi na utvrđivanje isplatnog koeficijenta umirovljenicima boračke populacije, čime je umanjena mirovina za 15 posto u odnosu na ostale umirovljenike u FBiH, navedeno je.

Tražit će i rješavanje stambenih problema boračke populacije koja se oslanja na stambeni fond prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane jer ovaj problem je konstantan, a posebno pitanja otkupa vojnih stanova, dodjele zamjenskih stanova, deložacije bespravnih korisnika iz vojnih stanova, rad Komisije CRPC i dr.

Organizacijski odbor podsjeća javnost da prosvjede podržavaju sva boračka udruženja Armije RBiH i HVO-a u Federaciji te da će umirovljenici iz boračke kategorije doći na prosvjede.

”U vezi s pojavom određene grupe, koja sebe predstavlja kao ‘Savez vojnih umirovljenika’ i ne podržava prosvjede, podsjećamo da se radi o privjescima svake vlasti, o grupi ljudi isključenih iz ovog udruženja zbog nezakonitog ponašanja te da nam od njih ne treba podrška jer ne zastupaju interese ove populacije, navedeno je u priopćenju koje je potpisao predsjednik Ud

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare