Published On: Thu, May 7th, 2020

Prosvjed ispred Predsjedništva Srbije, građani pokušali ući u zgradu

Ispred zgrade Predsjedništva Srbije u četvrtak večer održan je prosvjed koji je organizirao Građanski otpor. U jednom trenutku dio građana je došao do samog ulaza u zgradu.

Kako javlja reporter N1, oko 20.20 sati je došlo do komešanja kada je lider pokreta ‘Dveri’ Boško Obradović odlučio proći ispred osiguranja koje je stajalo kod ulaza u Predsjedništvo.

Dodaje da je Obradović iskoristio prazninu u ogradi, prošao kraj osigurnja koje nije interveniralo, ali ni Obradović, sa nekoliko pristalica, se nije dugo zadržao na stepeništu.

Okupljenima se na početku prosvjeda obratio jedan od organizatora, oporbeni aktivist i nekadašnji narodni izaslanik Srđan Milivojević, rekavši da su na prosvjed došli građani različitih političkih opredjeljenja koji se ne slažu s načinom na koji je vlast vodila borbu protiv koronavirusa. On je pozvao na svakodnevna okupljanja.

U 20 sati prisutni su pljeskali zdravstvenim radncima, a nakon toga u 20.05 je počela buka – okupljeni su udarali u šerpe i zviždali u zviždaljke.

Poručeno je da se želi drukčiji odnos vlasti prema građanima.Među prisutnima su bili i lideri oporbe, profesori Beogradskog sveučilišta i druge javne osobe. Učesnici prosvjeda su u jednom trenutku odlučili “opkoliti” zgradu.

Podsjetimo, organizacija Građanski otpor pozvala je građane ranije da se u 20.05 sati pojave na prvom prosvjedu koji organiziraju ispred zgrade na Andrićevom vijencu u kojoj je kabinet predsjednika Srbije.

“Više nisu ugroženi samo naša sloboda i teško stečene demokratske vrijednosti našeg društva. Sada su ugroženi i naši životi, katastrofa je ušla u naš dom i postala sastavni dio života u Srbiji”, poručio je Građanski otpor.

Građanski otpor je neformalna organizacija koja je preuzela prosvjede subotom nakon što je pokret “1 od 5 milijuna” odustao od njih, izvješćuje N1.