Published On: Sun, Oct 12th, 2014

Prosvijed u Sarajevu: “Turska financira – ISIS bombardira”

Ispred Veleposlanstva Turske u Sarajevu danas poslijepodne održani su mirni prosvijedi neformalne grupe građana koji su izrazili svoju podršku narodu Kobanija u Siriji nakon napada Islamske države.

Neformalna grupa građana je, kao izvijštava, pozvala vlasti Turske da otvore granice i spase nevine ljude Kobanija. Članovi neformalne grupe građana su istakli da se ovakvi prosvijedi održavaju istovremeno u Mostaru i Beogradu.

“Turska financira – ISIS bombardira”, piše na jednom od transparenata neformalne grupe građana koja je prosvjedovala danas u Sarajevu.

Ovakvi prosvijedi, ali mnogo većih razmjera, dogodili su se proteklih dana u nekoliko turskih gradova.

Podjsetimo, ultraradikalna skupina Islamska država (IS) pojačala je u subotu pritisak na veliki dio Kobanija koji očajnički brane slabije naoružane kurdske snage, a UN strahuje od “pokolja” u slučaju da sirijski grad padne u ruke džihadista.

Izaslanik UN-a Staffan de Mistura rekao je kako bi Kobani mogao pretrpjeti istu sudbinu kakva je zadesila Srebrenicu, gdje je srpska vojska pobila više od 7.000 Bošnjaka.

“Sjećate li se Srebrenice? Mi da. Nikada nismo zaboravili i vjerovatno si nikada nećemo oprostiti”, rekao je Mistura, kako prenosi Reuters.

UN vjeruje da se u Kobaniju nalazi još oko 700 civila, većinom starijih ljudi, koji bi mogli biti masakrirani ukoliko grad padne u ruke džihadista. Osim toga, ugroženi su životi još oko 12 tisuća ljudi koji su pobjegli iz grada, ali nisu uspjeli prijeći tursku granicu.