Published On: Sub, tra 13th, 2013

Prostor Balkana sigurniji od Zapadne Europe?

Nedavni masakr u Srbiji izazvao je nove rasprave o pooštravanju zakona o nošenju oružja. Neki zapadni mediji su posegnuli za statistikama o ubojstvima na Zapadu i na Balkanu i došli do zapanjujućih zaključaka.
U Srbiji je proteklog ponedjeljka jedan čovjek pištoljem ubio 13 osoba iz svog sela. Mnogi građani balkanskih država ionako imaju utisak da žive u nasilnim sredinama. Statistike ipak govore nešto drugo, piše list Neue Zürcher Zeitung.
“Suprotno uvriježenom mišljenju, broj ubojstava vatrenim oružjem u državama bivše Jugoslavije nije veći nego u ostatku Europe. Zanimljiv je primjer Srbije, gdje je mnogo oružja u rukama građana. Na 100 osoba ovdje dolazi ni manje ni više nego 38 komada oružja. Po tome je Srbija peta u cijelom svijetu. Ipak, na 100.000 građana ovdje se iz vatrenog oružja počine “samo” 1,2 ubojstva. Po ovom statističkom podatku se Srbija nalazi u istoj ravni sa Velikom Britanijom, Francuskom ili Nizozemskom.
Ako se zbroje stope ubojstava u svim državama bivše Jugoslavije dolazi se do koeficijenta od 1,7. To je, opet, potpuno ista stopa ubojstava koja se bilježi u Češkoj ili Belgiji. Statistički ekstremi u području bivše Jugoslavije su Slovenija (koeficijent 0,7) i Crna Gora (čak 3,5).
Još više zapanjuju rezultati jedne studije UN-a. Njezin zaključak je da se po broju prijava pljački i napada može zaključiti kako je broj ovakvih napada na Balkanu mnogo manji nego na zapadu Europe. Što su uzroci tome? Razlike u primanjima na Balkanu su mnogo manje nego na Zapadu, stupanj urbanizacije manji, a socijalna kontrola jača. Policija na Balkanu je manje efikasna nego ona na Zapadu, ali je brojnija.
Naravno da se postavlja i pitanje da li je stopa kriminala manja zbog toga što su kriminalci “emigrirali” na Zapad. Čini se da to nije slučaj, jer je u stalnom opadanju broj “Balkanaca” u zapadnoevropskim zatvorima”, piše list Neue Zürcher Zeitung.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare