Published On: Sri, svi 26th, 2021

Prostituka odlazi…

Kad se pročita intervju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka za Radio FBIH, postaje jasno kako za unutarnji raspad Bosne i Hercegovine nisu zaslužni samo njeni stanovnici i njihove političke elite, nego upravo predstavnici međunarodne zajednice, piše u svom ogledu portal Dnevnik.ba

Inzko je u svojem oproštajnom intervjuu iznio čitav niz unitarističkih stavova, od kojih su neki naprosto nevjerojatni. Ipak, dobra je vijest da je najavio vlastiti skori odlazak iz BiH.

Bit će upamćen kao osoba koja je svojim pukim postojanjem i obnašanjem funkcije gotovo pa potpuno onemogućila bilo kakav razvoj države BiH. Njegov mandat bio je utiranje puta mirnom raspadu Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za Radio FBIH ,očigledno namijenjenom bošnjačkoj političkoj javnosti, Inzko je ustvrdio kako je presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić već provedena, što je nevjerojatna laž.

“Odluka Ustavnog suda u slučaju Ljubić je provedena da odmah budem jasan. Ne treba to podgrijavati. Provedena je i to se tiče samo entiteta, Federacije BiH, ne države”, rekao je Inzko govoreći o reformama Izbornoga zakona.

No, to što ovakva rečenica dolazi iz njegovih usta ne znači da se ne radi o sirovoj laži.

Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić naložio je Parlamentarnoj skupštini BiH, koja je jedina za to nadležna, da izmjeni pravila popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH i to na način da nedvojbeno postoji veza između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika u gornjem domu Parlamenta FBiH.

Inzko pak svojom izjavom aludira na činjenicu da je način popunjavanja Doma naroda FBiH nakon posljednjih Izbora, budući da Parlamentarna skupština BiH nije provela odluku Ustavnoga suda, donio privremena pravila popunjavanja Doma naroda FBiH.

Dakle, visoki predstavnik međunarodne zajednice ignorira činjenicu da jedina nadležna institucija za provedbu presuda Ustavnoga suda BiH, Parlament, Zakonodavno tijelo, nije uradila svoj posao.

Njegov stav upravo je u skladu s velikobošnjačkim unitarističkim politikama koje na sve načine nastoje izbjeći provođenje presude Ljubić s obzirom na to da je njome načelo konstitutivnosti potvrđeno kao natkrovljujuće načelo Ustavu BiH iz kojeg proistječi sve ostale ustavne odredbe.

Potom je ponovio i svoj rasistički stav prema Hrvatima u BiH ponavljajući svoju ranije iznesenu nevjerojatnu tezu o pravljenju popisa prava koja Hrvati uživaju u FBiH.

“Ja sam jednom rekao da treba napraviti spisak gdje su deficiti (prava Hrvata u FBIH). Gdje imaju više gdje imaju manje pa da lijepo bude objektivno. Pa su mi rekli da sam mali Hitler i vidio sam negdje fotografiju iz vjenčanog lista svoju s brčićima. Ali dobro, evo hajde da objektivno sve sagledamo i popravimo sve gdje su nedostaci.”

Potom je iznio niz nebuloza o legitimnom političkom predstavljanju kazavši kako cinično  kako “narod daje diplome o legitimnosti”.

“Očito je to kad imaš diplomu od naroda da si legitiman. A diplome o porijeklu čini mi se daju stranke. No, da budem. Postoje neke frustracije kod Hrvata i može se i treba imati razumijevanja, ali isključivo da se napravi jedan fini izborni zakon koji će važiti za cijelu BiH. Ide teško, već deset, petnaest godina se pokušava, ali to treba riješiti, velika je sramota što odluka u predmetu Sejdić i Finci nije još provedena, naprimjer ili Azra Zornić predmet gdje lijepo piše da su konstitutivni narodi bili važni u Daytonu i da im se jeste dalo na važnosti, ali što smo dalje od Daytona više se treba fokusirati i na ono što građani trebaju. Ista prava. To su principi koji važe u Europi. Jednakost, bratstvo i sloboda. A kad ne može 300 000 ljudi da se kandidira to nije jednakost. To treba skloniti. Neka imaju konstitutivni narodi mehanizme zaštite, ali tko priča o legitimitetu građana, da li ste to gdje čuli? Niste? Nisam ni ja.”

Legitimno političko predstavljanje (konstitutivnih naroda), da pojasnimo Inzku, je načelo koje podrazumijeva postojanje jasne i nedvosmislene veze između konstitutivnih naroda i političkih dužnosnika izabranih u tijela vlasti za predviđena za nacionalno predstavljanje. U slučaju BiH to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Vlast koja nema vezu s biračima nije legitimna vlast. Tako danas Željko Komšić nije legitimni hrvatski član Predsjedništva BiH jer ga Hrvati nisu birali. On je bošnjački član Predsjedništva jer su ga, kao i Šefika Džaferovića, na tu političku dužnost  birali Bošnjaci. Inzko bi to morao znati. Vjerojatno i zna, ali pravi se naivan.

Što se pak legitimnog političkog predstavljanja građana tiče, oni imaju svoje političke predstavnike u zastupničkim domovima FBiH i BIH, Narodnoj skupštini RS te u svih 10 županijskih skupština u FBiH. Čuli smo, dakle, gospodine Inzko, svi su čuli za legitimno predstavljanje građana, jer građani BiH su ujedno i pripadnici triju konstitutivnih naroda.

Visoki predstavnik na odlasku iznio je i bizarnu ocjenu kako bi troentitetska BiH bila unitarna i centralizirana.

“Dragan Čović je jednom rekao kako BiH nikad neće biti centralizirana država, građanska, unitarna. Ali ako bismo imali više entiteta baš tada bi unitarizam bio izuzetno jak baš kao i u RS-u. To bi bila dodatna podjela BiH. Znači treba biti pošten pa reći da je u entitetima unitarizam izuzetno jak.”

Ova izjava ne zaslužuje komentar.

U ostatku razgovora govorio je o tomu kako će međunarodne snage u BiH ostati još desetljećima, o tomu zašto RS ne može u Europu i drugim temama. Kad se sve sagleda, onda je jasno da odnosi između tri konstitutivna naroda definitivno nisu jedini problem Bosne i hercegovine nego su to, možda čak i u najznačajnijoj mjeri, upravo međunarodni dužnosnici poput Inzka, koji parazitiraju na stanovnicima BiH i njihovim problemima. Čovjek koji nema stida priznati kako ne zna što je legitimno predstavljanje ne bi trebao biti povjerenik ni mjesne zajednice.

Cijeli razgovor, tko uživa u prostituciji, imate tu:

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x