Published On: Sri, velj 5th, 2014

MOTIVI UBOJSTVA I DALJE SE NE ZNAJU: Prošlo je šest godina od brutalnog ubojstva Denisa Mrnjavca

Danas se obilježava šesta godišnjica od tragične smrti sedamnaestogodišnjeg Denisa Mrnjavca, tinejdžera koji je pretučen i izboden u tramvaju u Sarajevu. Podsjetimo, Mrnjavca su napala trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirić (17). Prvo su ga pretukli bokserom, a potom su ga ubili.

 

Dvije godine nakon ubojstva napadači su osuđeni. Sikirić i Talić su dobili po deset, a Lelović 15 godina zatvora.

 

Ovaj tragični događaj izazvao je burne reakcije 2008. godine, kada su mladi izašli na ulice i rekli svoje mišljenje.Transparenti na kojima je pisalo “Oprosti nam Denise”, “Prekinimo šutnju o nasilju”, “Idite kući, čuvajte svoju djecu”, “Svi smo mi Denis Mrnjavac”, ostali su u sjećanju građana Sarajeva.

U sjećanje na Denisa Mrnjavca osnovana je Zaklada Denis Mrnjavac, koja svake godine dodjeljuje stipendije učenicima iu prostorijama Katoličkog školskog centra gdje se održava i komemoracija.

 

I nakon šest godina od okrutne smrti ovog mladića maloljetnička delikvencija je u porastu. Tisuće je mlađih od 18 godina koji već imaju dosje u policiji iu svom okruženju se ponašaju obijesno i kao odgojno zapušteni maloljetnici koji teroriziraju i svoje vršnjake i druge građane.

 

Najveći problem u borbi u suzbijanju maloljetničke delikvencije jeste nedostatak i neriješen status ustanova u koje mogu biti smješteni maloljetni počinitelji kaznenih djela, kao i kako smatraju mnogi, kućni odgoj i roditeljska kontrola tinejdžera.

 

U razdoblju od siječnja do rujna 2013. godine, samo u Kantonu Sarajevo prijavljeno je 135 maloljetnika zbog postojanja sumnje da su izvršili 198 kaznenih djela. Iako su ova kaznena djela većinom vezana za krađe 0,17 je onih koji su okarakterizirani kao ubojstvo, pokušaj ubojstva ili nanošenje teških tjelesnih ozljeda, kaže statistika MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Bitno je napomenuti da među maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, najveći broj je u dobi do 16 godina.