Published On: Tue, Jul 18th, 2017

Proslava Sv. Ilije na Morinama, misu predvodio don Antun Luburić na temeljima u II. svjetskom ratu srušene crkve

Na planinskoj visoravni Morine, u nevesinjskoj općini, na oko 1300 metara nadmorske visine proslavljen je blagdan sv. Ilije, prenosi Večernji list.

Misno slavlje predvodio je don Antun Luburić, nevesinjski župnik, na temeljima u Drugom svjetskom ratu uništene katoličke crkve. Crkvica je sagrađena za potrebe planištara koji su iz južne Hercegovine na te prostore od davnina u ljetnim mjesecima dovodili stoku na ispašu.

Planištara više nema, ali su stigli njihovi potomci koji su dolaskom na simboličan način izrazili poštovanje svojim precima.

Prigodna propovijed

Kako je njima bilo opstati, živjeti i raditi u toj planinskoj vrleti, dalo se naslutiti po hladnom planinskom vjetru koji je pristigle potomke Humljana, kako su zvali planištare iz južne Hercegovce, “počastio” ugođajem na kojem su za tren zaboravili vrućine koje ovih dana vladaju na jugu.

Dio potomaka iskoristio je priliku za obilazak imanja razasutih po padinama planina Crvanj, Visočica, Treskavica, Zelengora… U propovijedi je don Antun Luburić istaknuo trud ljudi koji su tu živjeli ili žive. Pristiglim je vjernicima priopćio uz katoličku zajednicu vezanu uz te prostore nekoliko informacija. U prvom redu to je rekonstrukcija katoličke crkve u Ulogu te izgradnja u posljednjem ratu porušene crkve u Nevesinju.

– Na Sv. Anu bit će redovito godišnje misno slavlje u Ulogu. Ove godine je osamdeseta godišnjica prve izgradnje crkve u Ulogu i njezina prvog blagoslova koji je obavio blagopokojni biskup Mišić. U spomen na taj događaj okupit ćemo se kao zajednica vjerenika, obilježiti godišnjicu, kao i učinjeni napor na obnovi crkvenog zdanja te uređenja njezina okoliša – kazao je, uz ostalo, župnik Luburić te najavio završetak gradnje župne crkve u Nevesinju, koja će, kako je istaknuo, biti “do sada najdovršenija”.

Dakle, na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, bit će blagoslov iz temelja obnovljene katoličke crkve u Nevesinju. Vjernicima su svakako bile zanimljive i informacije o životu katoličkih zajednica u Foči, Čajniču…, o čemu je također govorio don Antun Luburić.

Lijepo ozračje

Jedan od pristiglih Mijo Popović iz Gnjilišta, kod Čapljine, govoreći o dojmovima, ističe:

– Lijepo je ovdje, zaista lijepo, ali hladno, nisam se nadao da ću se usred ljeta smrznuti. Moji su također bili stočari, ali u livanjskom kraju. Ovo mi je bio prvi dolazak, ali ne i posljednji – naglasio je Mijo, dok je njegov prijatelj Đure Mustapić iz Čeljeva kraj Čapljine kazao:

– Svake godine sam ovdje na misi. Iziđem godišnje dvadesetak puta, imam tu na Sominama, kod jednog planištara iz Berkovića, četrdesetak ovaca. Njega posjećujem bar jednom ili dvaput tjedno. Jako mi je drago doći tu, stotinu puta draže nego na more. Uživam u planini… Treba istaknuti kako se Đure zaista domaćinski pripremio za izlet. U njegovu društvu bogato su ugošćeni i novinari. Sve skupa, Ilindan na Morinama se ne zaboravlja lako. /HMS/