Published On: Sri, kol 22nd, 2018
#3rd | By Desk

Prosjaci uznemiravaju i napadaju građane Mostara, MUP-u nedostaje skoro 300 policajaca

Svaka turistička sezona u Mostaru na površinu izbaci problem džeparenja i prosjačanja. Posebno je to izraženo u Starom Gradu, nekoliko okolnih ulica, autobusnom i željezničkom kolodvoru.

Građani i turisti otvoreno negoduju, traže pomoć od nadležnih, dok MUP HNŽ aktualizira problem manjka radne snage, prenosi portal Klix.ba.

Portal dalje piše kako im je njihova čitateljica (ime poznato redakciji) ispričala o problemima koje je imala kada je prije nekoliko dana na autobusnom kolodvoru čekala goste iz Portugala, koji su imali rezerviran smještaj u apartmanima koje posjeduje.

Bilo je oko devet sati, na peronima je bilo desetak prosjaka, većinom majke s djecom i nekoliko maloljetnika. Prvo mi je prišao jedan maleni i upitao za marku, kad sam mu kazala da nemam, prišli su ostali i počeli me pljuvati i udarati. Bila je tu još jedna djevojka koju su napadali prije mene, nitko da pritekne u pomoć. Jedan mi je trznuo torbu i pobjegao, a ostali su me nastavili pljuvati i vrijeđati, kazala je.

Kasnije je pritrčao konobar iz obližnje kavane, koji ju je prepoznao, uzeo im torbu koju su oni prethodno ispraznili i zaprijetio kazavši da je već zvao policiju, piše Klix.ba.

Dok su oni nastavili vandalizirati ostatak stanice, dolazi moj gost i četrdesetak ostalih turista. Tada prelaze s mene i te djevojke na njih, bukvalno ih vuku za odjeću, trzaju… Ljudima nije jasno gdje su došli i što ih je snašlo, kaže sugovornica.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ, kaže kako se početkom svake turističke sezone pojačaju ophodnje starom gradskom jezgrom, ulicama Fejićevom i Franjevačkom te drugim frekventnim dijelovima grada.

Ipak, svi znaju da nama u HNŽ nedostaje 288 policajaca. Mi svim raspoloživim snagama radimo na unaprijed donesenom planu, ali ako pogledamo današnji ili jučerašnji policijski bilten, nema nijedne krađe. Džeparenje se podvodi pod termin krađa, pojašnjava Marić.

On apelira na građane da policiji prijavljuju svaki incident, da policija može pokrenuti istrage, ali i analizirati podatke o novim frekventnim točkama džeparenja ili prosjačenja.

Autobusni i željeznički kolodvor su frekventni, uvijek je taj problem izražen na toj lokaciji. Apeliramo na više pozornosti građana, ali i na uredno prijavljivanje svakog incidenta, ponovio je Marić za Klix.ba.

Problem džaparenja i prosjačenja samo na prvi pogled izgleda jednostavan, a dobro upućeni kažu da zadire u brojne društvene i kriminalne sfere.

Hercegovački fenomen je pak sadržan u činjenici da Mostar pohode horde prosjaka, a nema ih skoro nikako u obližnjem Međugorju ili turistički vrlo interesantnom Trebinju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare