Published On: Sri, lis 21st, 2015

PRORAČUN DOSTUPAN BH. GRAĐANIMA Želite znati kako i na što se troši javni novac?

Jedan od prvih koraka koje je Ured koordinatora za reformu javne uprave poduzeo na proaktivnom objavljivanju informacija od javnog značaja na web stranici je postavljanje informacija i dokumenata u vezi s proračunskom transparentnosti rada Ureda.

Ured koordinatora za reformu javne uprave, kroz zajedničku kampanju “Imate pravo znati” sa još tri državne institucije: Direkcijom za europske integracije, Agencijom za statistiku i Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete, obvezao se da će u narednih godinu dana unaprijediti transparentnost rada te postaviti na svojoj internet stranici informacije koje su od važnosti za bh. građane.

Ured je na svojoj web stranici www.parco.gov.ba, između ostalog, objavio dokumente: Proračun za 2015. godinu (zajedno s analitičkim podacima), Operativni plan za 2015. godinu, Obrazloženje Operativnog plana izvršenja proračuna za 2015., te Izvješće o izvršenju proračuna za razdoblje 01.01. – 2015/6/30. Sve dokumente o trošenju javnog novca možete pronaći na linkovima OVDJE.

“Građani moraju znati kako se financiraju institucije kao i na koji način planiramo potrošiti njihov novac. Ako ne postoje javno objavljeni proračunski pokazatelji o tome kako raspoređujemo njihov novac, onda oni nemaju ni informacije o tome što mi radimo i da li radimo u njihovom interesu “, izjavioje Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave.

U okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH koji po nalogu Vlade SR Njemačke provodi Njemačko društvo za međunarodnu suradnju GIZ, četiri institucije korisnice: Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, Direkcija za europske integracije i Agencija za statistiku BiH i Ured koordinatora za reformu javne uprave pokrenule su inicijativu za unapređenje transparentnosti u javnoj upravi. Inicijativa se temelji na opredjeljenju vlasti u BiH da provedu reforme, kao što su reforma javne uprave i borba protiv korupcije, ali i na međunarodnim inicijativama, poput Partnerstva za otvorenu vlast.

Institucije su zajedno s organizacijama civilnog društva, Transparency International BiH, Centar za društvena istraživanja Analitika i Centar za istraživačko novinarstvo, izradile dokumente Politika proaktivne transparentnosti u javnoj upravi i Standardi proaktivne transparentnosti u javnoj upravi koji su dostupni na www.parco.gov.ba.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare