Published On: Uto, ožu. 17th, 2015

PROPAO PRIJEDLOG Ništa od grba s četiri srpska ocila u Vojvodini

Prijedlog da simboli Vojvodine ubuduće budu i srbijanska crveno-plavo-bijela trobojka te tradicionalni srbijanski grb, štit s križem i četiri ocila, nije usvojen u utorak u Skupštini Vojvodine. Nakon prošlotjednog dogovora kojim je dvotrećinska potpora bila najavljena, na sjednici došlo je do obrta, jer su zastupnici Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića, kao i Nove demokratske stranke (NSS) odlučili biti suzdržani prilikom glasovanja, dok su predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) glasovali protiv te odluke, prenijeli su vojvođanski mediji.

‘Za’ je glasovalo 50 zastupnika, ‘protiv’ je bilo 10, a suzdržana su bila 42 zastupnika. Za usvajanje odluke bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi 81 od 120 zastupnika.
Šef kluba zastupnika vladajuće Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković rekao je da su zastupnici te stranke bili suzdržani kod glasovanja, jer su poslije dužeg razmišljanja zaključili da je izostala široka javna rasprava o izgledu tradicionalnih simbola Vojvodine.

Novaković, kao i drugi predstavnici DS-a, ranije su najavljivali da će glasovati za uvođenje tradicionalnih simbola. Dužnosnik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, koja je u Vojvodini u oporbi, Predrag Matejin optužio je DS da je “brutalno pregazio” dogovor koji je postignut na kolegiju skupštine, na kojemu su predstavnici svih stranaka osim LSV-a najavili da će glasovati za odluku o uvođenju tradicionalnih simbola pokrajine.

Razočarani odbijanjem prijedloga bili su i u Srpskoj radikalnoj stranci te Socijalističkoj partiji Srbije. Najzadovoljniji ishodom glasovanja bili su u LSV-u, čiji su zastupnici od pokretanja inicijative bili protiv tog prijedloga.

‘Kada je u pitanju zastava koja se predlaže, ona je identična s narodnom zastavom Srbije, a grb je zapravo grb Kneževine Srbije. Ne znamo na osnovi čega su odabrani baš ovi simboli’, rekao je potpredsjednik Skupštine Vojvodine iz LSV-a Dušan Jakovljev.

Ocijenio je da bi se usvajanjem tih simbola, koji su zapravo samo simboli srpskog naroda, bilo narušeno načelo multietničke i multikulturalne Vojvodine. Zastupnici Skupštine Vojvodine odlučivali su o prijedlogu da simboli Vojvodine budu srbijanska crveno-plavo-bijela trobojka i tradicionalni srbijanski grb iz 19. stoljeća, štit s križem i četiri ocila na vojvodskom plaštu uokviren lovorom, na čijem vrhu se nalazi vojvodska kruna.

Da su usvojeni, oni bi se koristili uz postojeći službeni grb Pokrajine koji je podijeljen na tri dijela, koja simboliziraju tri područja Vojvodine (Srijem, Banat i Bačku), i na njemu se ne nalaze četiri srpska ocila.
Prijedlog da se uz postojeće uvedu zastava i tradicionalni grb Vojvodine dala je desničarska Demokratska stranka Srbije.