Published On: Pet, srp 16th, 2021

PROPALI POKUŠAJ PUČA U TURSKOJ Turci platili za zastavu na sarajevskoj Vijećnici, gradonačelnica zaobiđena

Mediji su sinoć obaviješteni da je sarajevska Vijećnica osvijetljena u bojama turske zastave povodom obilježavanja 15. srpnja 2016., datuma koji turske vlasti obilježavaju kao datum kada je spriječen pokušaj državnog udara. Ipak, nejasno je tko je dao dozvolu.

Kako saznaje Klix iz izvora u Gradskoj upravi, ovo osvjetljavanje Vijećnice je izvedeno mimo uobičajenih protokola i gradonačelnica nije bila upoznata o tome.

Također portal saznaje da je gradonačelnica Benjamina Karić odmah uputila dopis direktoru JP Sarajevo da se službeno izjasni o ovom jučerašnjem činu i zašto ured nije bio upoznat.

Kako je rečeno, ovo osvjetljenje Vijećnice nije financirano sredstvima Grada Sarajeva niti je Gradska uprava išta znala o tome

Turci platili

Direktor Javnog poduzeća Sarajevo Ensar Eminović je u izjavi za Klix.ba potvrdio da je Veleposlanstvo Turske platilo da se boje ove zastave sinoć projiciraju na zgradi Vijećnice.

Tvrdi da on odlučuje o tome, jer ovom građevinom upravlja spomenuto poduzeće.

Napomenuo je da postoji cjenovnik za komercijalno korištenje Vijećnice.

“Veleposlanstvo Turske je poslala zahtjev da se Vijećnica osvijetli u bojama turske zastave povodom Dana nacionalnog jedinstva i solidarnosti Turske (op. a. dan na koji se obilježava godišnjica neuspjelog puča 2016. godine). Pošto smo mi JP Sarajevo, koje nije proračunsko, koje ima cjenovnik i kojem je povjerena Vijećnica na upravljanje, dali smo komercijalnu ponudu Ambasadi Turske za projekciju na Vijećnici. Oni su je prihvatili i potpisali smo ugovor”, rekao je.

Potvrdio je da nije tražio suglasnost od gradonačelnice Benjamine Karić (SDP) da se to učini te da uopće nije obvezan na to.

“Pročitao sam u vašem tekstu da nije tražena suglasnost gradonačelnice i to je apsolutno točno. Suglasnost sam dao ja kao direktor, tj. kao ovlaštena osoba u ime JP Sarajevo.

To je isključivo moja nadležnost i ja sam odgovoran. Isto kao što bih bio odgovoran da smo to uradili, a nismo naplatili”, izjavio je Eminović.

Prema njegovim riječima, bile su neke projekcije koje je ured gradonačelnice radio bez njihovog znanja i mimo procedura, mimo organa društva.

“Mi se nismo htjeli u to petljati”, dodaje.

Naglasio je da postoji pravilnik za korištenje Vijećnice, kao i cjenovnik kada se koristi u komercijalne svrhe.

“Ono što je bitno istaći jeste da postoji pravilnik kao interni akt poduzeća o utvrđivanju kriterija i postupka davanja na korištenje prostora i opreme kojima upravlja JP Sarajevo, a Vijećnica je jedan od tih prostora, objekata. Tako da postoji cjenovnik i za Vijećnicu, aulu, pa tako i cjenovnik za projekcije na Vijećnici. Mi smo dali komercijalnu ponudu”, kazao je.

Eminović je ponovio da, kako je naveo, nigdje nije propisano da se mora tražiti suglasnost gradonačelnice.

“Ja sam isključivo odgovoran i snosim eventualne posljedice, ako ih ima”, poručio je.

Obrazložio je u kojim situacijama poduzeće može odbiti zahtjev za korištenje Vijećnice, odnosno projiciranje na ovoj građevini.

“Što se tiče sadržaja, mi imamo diskreciju da odlučujemo o sadržaju – da li je primjeren za Vijećnicu. Da je bilo nešto što je neprimjereno, poput npr. reklame za cigarete ili alkohol, onda to ne bismo prihvatili, bez obzira na ponuđeni novac. Smatramo da zastava Turske, naše prijateljske zemlje, apsolutno nije ništa problematično, niti politički osjetljivo da se projicira na Vijećnici”, istakao je.

Kako je potcrtao, ne vidi problem – nije bilo nikakvog nesporazuma, već je to bila njegova odluka.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x