Published On: Ned, sij 13th, 2013

Propala još jedna razvikana Facebook revolucija

Barem za sada, od pokretanja nema ništa. Jako mali odziv na revoluciju, koja se u početku htjela ugledati na pobunu u Sloveniji, pokazao je da u Bosni i Hercegovini teško prolaze buntovi.

 Bez obzira na odziv građana na okupljanja za koja smo uputili proglas u svim mjestima Bosne i Hercegovine smatramo našu akciju uspješnom. Naš pokret će uskoro pozvati na nova okupljanja u cijeloj državi, nema odustajanja, proglas je upućen nakon (propale) revolucije pokrenute na Facebooku.
Mali odziv, jedino je što se može reći na revoluciju najavljivanu preko Facebooka, Revolucionarni pokret Bosne i Hercegovine, uspio je izvući tek pedesetak Sarajlija, isto toliko Predorčana, Mostaraca, Tuzlaka… koji su, uz poneku partizansku pjesmu, odlučili reći da je vrijeme za promjene.
-Za nekoliko dana uspjeli smo okupiti više od 11.000 članova, uspjeli smo pokrenuti na razmišljanje veliki broj građana i građanki, animirali smo veliki broj medija. S druge strane javni emiteri su pokazali da nisu u službi građana jer su nas ignorirali, navode moderatori Facebook grupe dodajući kako nam ”trebaju prvo promjene u nama samima kako bi se pokrenuli”.
No, barem za sada od pokretanja nema ništa. Jako mali odziv na revoluciju, koja se u početku htjela ugledati na pobunu u Sloveniji, pokazao je da u Bosni i Hercegovini teško prolaze buntovi.
U zemlji, u kojoj se svakodnevno štrajka i u kojoj i masovna štrajkanja glađu prolaze nezamijećeno, trebat će neko drugo čudo za masovne prosvjede. A, razloga ima.
Podsjećamo, ovo nije prvi put da se ljude u BiH pokušava probuditi preko Facebooka. Tako je jedna revolucija propala kad se otkrilo da iza nje stoji ”revolucionar” udobno smješten u Švicarskoj i da je potaknut stranačkim porivima.
S druge strane, za pohvalu su Šetači iz Banja Luke, Trebinjci, koji su spriječili krađu kamena, Zeničani, koji tu i tamo zagalame zbog lošeg zraka te čokoladni nemiri u Mostaru, koji su bili najmasovnije okupljanje u gradu na Neretvi nakon pobune protiv SFOR-a u slučaju Hercegovačke banke piše Bitno.ba.