Published On: Pon, lis 30th, 2017

PROMPTNA REAKCIJA: Majci koja je brutalno udarala kćerku u Velikoj Kladuši oduzeto starateljstvo

“Policijska stanica Velika Kladuša podnijela je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nasilje u porodici, nakon čega je majci oduzeto starateljstvo nad djetetom”, potvrdili su u Ministarstvu.

 

Na uznemirujućem snimku se vidi kako majka nemilosrdno udara dijete svuda po licu i tijelu i naređuje djevojčici da prestane plakati, dok se u pozadini čuju glasovi druge djece.

 

Sudeći po snimku, koji je naišao na veliku osudu javnosti, djevojčica je poderala obuću, što je naljutilo majku, koja ju je papučom brutalno udarala svuda, dok se djevojčica branila uz povike “nažuljala me je”.

 

Građani širom BiH brojnim komentarima na društvenim mrežama osudili su ovaj nasilnički čin.

“Treba je osuditi na doživotnu robiju” i “Ovo nije ljudsko biće”, samo su neki u nizu komentara, koji predstavljaju reakciju na ovu vrstu nasilja u porodici.

 

Zlatko Delić, psiholog iz Banjaluke, kazao je da takav način odnosa prema djetetu, kao što je fizičko kažnjavanje, nije dobro za samo vaspitanje djeteta i njegov razvoj ličnosti, te da može dovesti do fizičke i psihičke traumatizacije.

“Majka je reagovala onako kako, nažalost, reaguje veliki broj roditelja, a gdje to nije snimljeno”, upozorio je Delić i dodao da je najgore što je dijete dobilo takve batine iz tako banalnog razloga kao što je iznošena obuća.

 

Prema njegovim riječima, ovaj konkretan slučaj je samo vrh ledenog brijega, te po njegovom mišljenju, postoje slučajevi gdje čak i oba roditelja još drastičnije maltretiraju djecu.

 

Kako navodi, ukoliko se ovakva vrsta nasilja prema djetetu ponavlja može dovesti do toga da dijete zaključi da je nasilje najpogodniji način rješavanja problema i postizanja nekog cilja, te da odrasta uz obrasce ponašanja gdje su sila i prinuda osnovni načini da se nešto napravi u životu.

“Ovakva djeca se, najčešće, razvijaju u defektne ličnosti, koje nemaju empatije za druge ljude i za njihove patnje i emocije”, naglašava Delić.

 

Dodao je da je ovakva vrsta nasilja dosad nezapaženo prolazila, ali da su se u posljednje vrijeme aktivirale i socijalne službe i omogućile da se riješi barem manji dio ovakvih incidenata.

 

(NN / SB)

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x