Published On: Pet, pro 15th, 2017
#3rd | By Desk

PROMOCIJA DIPLOMANATA ALU u Širokom Brijegu istinski je stup Sveučilišta u Mostaru

Akademija likovnih umjetnosti istinski je stup našeg Sveučilišta, nastao zahvaljujući braći franjevcima – kazao je dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, na svečanoj promociji 24 diplomanta Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u magistre kiparstva, slikarstva i grafike te profesore likovne kulture.

Diplomska izložba

Rektor Tomić dodao je kako su uoči ove promocije u prostorima Akademije likovnih umjetnosti održane sjednice Senata i Upravnog vijeća Sveučilišta, prvi put izvan Mostara, pokazujući na taj način koliko je Sveučilištu stalo do Akademije, prenosi Večernji.ba

U prigodi ove promocije u galeriji ALU-a postavljena je diplomska izložba novih magistara i profesora likovne kulture. Rektor Tomić citirao je slikara Delacroixa: – Slika je svečanost za oči. Dekan Akademije Stjepan Skoko pozdravio je sve nazočne, a posebno se obratio svojim već bivšim studentima: – Ovo je veliki dan za vas, kao i za ALU.

Puno je osoba kojima treba zahvaliti za to što ćete primiti diplome o završenom studiju. U vremenu učestalih velikih političkih turbulencija, društvene nestabilnosti, političkog nasilja, nepravde, lažnih autoriteta, intelektualne prostitucije, izdaje i pogaženih ljudskih prava, dominacije elita, socijalne nesigurnosti, depresije društva te njegova urušavanja, kao budući umjetnici pozvani ste, u skladu s moralnim načelima, poštujući pravo čovjeka, aktivno sudjelovati u svemu onom što oblikuje čovjeka i uzdiže njegovo čovještvo na višu razinu.

O diplomskoj izložbi Ivan Vukoja je kazao: – Uz uvid u stilske i tematske preokupacije diplomanata likovne akademije, kao i u njihove umjetničke perspektive i kvalitativne dosege, diplomske izložbe služe i kao svojevrstan presjek i pokazatelj načina te rezultata rada Akademije kao ustanove koja bi svojim studentima trebala ne samo prenositi znanja i vještine nego ih i poticati na razvoj vlastite umjetničke osobnosti i likovne specifičnosti.

Pronalaženje ravnoteže između akademizma i arsa/vještine/umijeća s jedne te stvaralačke spontanosti i arta/umjetnosti s druge strane, izazov je pred kojim stoji svaka akademija likovnih umjetnosti. Uz te, nazovimo ih, klasične dvojbe i zadatke, suvremene akademije trebaju studentima omogućiti uvid i doticaje s onim što se u likovnoj teoriji i kritici još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća naziva sustav umjetnosti.

Sustav umjetnosti

Nakon svečane prisege bivšim studentima ALU-a dodijeljene su akademske diploma, a širokobriješka klapa Diva otpjevala je akademsku himnu “Gaudeamus”.

Uime novih magistara i profesora zahvalio je Martin Frljić. Izložbu su otvorili konzulica RH u Mostaru Jadranka Modrić i rektor Tomić. Program je vodila Ema Kraljević. Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu osnovana je 1996. godine. Na njoj se obrazuju studenti na tri odjela, slikarskom, kiparskom i grafičkom, u dva ciklusa studija.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare