Petak, 19 travnja, 2024

PROMINENTNA MUSLIMANKA ŽELI POSTATI PREDSJEDNICA RUSIJE: Žena vrhovnog muftije pridružila se popisu Putinovih rivalki

Must Read

Rastući popis ruskih predsjedničkih kandidata dobio je još jednu članicu. Novinarka, koja je ujedno i supruga i savjetnica ruskog muftije isto se tako kandidirala za izbore, piše RT.

Aina Gamzatova (46), uspješna novinarka i voditeljica najvećeg muslimanskog medijskog holdinga u Rusiji, prijavila se kao kandidatkinja za predsjedničke izbore Središnjem izbornom odboru. Kao predsjedničku kandidatkinju nominirala ju je lokalna inicijativa iz ruske republike Dagestan, a Gamzatova će se takmičiti kao neovisna kandidatkinja.

Mora sakupiti 300.000 potpisa

Gamzatova je supruga vrhovnog muftije Dagestana, kao i njegova savjetnica za odnose s javnošću. Uz to, vodi i više humanitarnih organizacija. Činjenica da se prijavila kao nezavisna kandidatkinja, bez stranačke podrške znači da mora predati ješ najmanje 300.000 potpisa iz svih ruskih redija. Kandidati koji predstavljaju parlamentarne stranke uopće ne moraju sakupljati dodatne potpise, dok oni koje podržavaju neparlamentarne stranke moraju prikupiti najmanje 100.000 potpisa.

Prva predsjednička kandidatkinja Rusije koja je ujedno i muslimanka još nije predstavila detaljan izborni program, već se drži općih poziva za nacionalnim jedinstvom i kohezijom. No već je dobila nešto podrške od ruskih muslimana, te je privukla i pažnju međunarodnih medija, poput Al Jazeere, te njemačkih, iranskih i indonezjskih medija.

Brojne Ruskinje bi zamijenile Putina

If only I could vote in ! I would do so for Aina Gamzatova, a  woman running against  for the Russian Presidency. Despite her near-zero chances of winning, I hope her historic run will diminish the world’s stereotypical views on Muslim .

Ranije se i ruska poduzetnica Ksenia Sobčak, voditeljica ruskog izdanja međunarodnog modnog časopisa L’Officiel, isto tako prijavila Sredižnjem izbornom odboru. Na popisu predsjedničkih kandidatkinja nalaze se još i druge političarke i javne osobe, ali i neke neobičnije kandidatkinje, poput radnice na dizalici Natalije Lisitsine, koja predstavlja ljevičarski pokret Sveruski ujedinjeni radnički front.

Ruski predsjednički izbori trebali bi se održati 18 ožujka. Za sada jedini kandidat koji je ispunio sve uvjete je Vladimir Žirinovski, vođa Liberalno demokratske stranke Rusije. Trenutačni predsjednik Vladimir Putin na izbore odlazi kao nezavisni kandidatiako je nekoliko stranaka podržalo njegovu kandidaturu, uključujući i vladajuću stranku Ujedinjena Rusija i ljevičarsku parlamentarnu oporbenu stranku Pravična Rusija.

Voditeljica Središnje izborne komisije Ela Pamfilova izjavila je kako je 31 politička stranka i 30 nezavisnih političara i aktivista objavilo kako namjeravaju sudjelovati na predsjedničkim izborima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GNJIDA IS BACK! Hoće li Mate Granić u koaliciji s “Možemo” postati novi hrvatski premijer?

Kažu da je zlopamtilo i da ga je teško zabolilo Tuđmanovo poniženje kada ga je spremio na godišnji odmor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -