Published On: Pet, ožu 8th, 2013

Prometna delta od Gruda prema Kupresu i Splitu

Cilj je bolje prometno povezati Mostar kao središte sa zapadnom Hercegovinom i središnjom Bosnom. Interes ima i RS.
Tri hercegovačke županije sa sjedištem u Mostaru, Širokom Brijegu i Livnu reafirmirale su inicijativu oko izgradnje brze ceste i povezivanja s Hrvatskom reagirajući na taj način na potpunu zapostavljenost i blokadu većinskih hrvatskih područja
u prostornom planu koji je počela pripremati prijašnja Vlada, a užurbano usvojila aktualna Vlada uz svesrdnu potporu i hrvatskih stranaka koje sudjeluju u njezinu radu.
 
Prometno-prostorna povezanost Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije i usklađivanje prometnih strategija županija bile su tema sastanka kojemu su u Širokom Brijegu nazočili predstavnici triju županija, među kojima su i premijeri ZHŽ-a Zdenko Ćosić i HBŽ-a Nediljko Rimac. Sastanak je održan na inicijativu predsjednika Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, a nazočili su i dekan Građevinskog fakulteta u Mostaru Ivan Lovrić, te pomoćnik ministra prometa i veza Bosne i Hercegovine Rudo Vidović. Zaključeno je da se u roku od 30 dana organizira okrugli stol o temi prostornog uvezivanja ove tri županije, a koordinator tog okruglog stola bit će Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije. Također je zaključeno kako će se na taj okrugli stol, koji će se održati u prostorijama Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, pozvati predstavnici Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno županija iz susjedne Hrvatske koje graniče s prostorom navedenih triju županija iz FBiH.
Topić: Strateški interes
Resorni ministar prostornog uređenja u ZHŽ-u Ivan Topić Šiška ističe kako ova županija privodi kraju izradu vlastitog prostornog plana u kojemu će biti ucrtan i regionalni projekt ceste koja je od strateškog značaja za Hrvate u Hercegovini i njihovo dalje povezivanje sa središnjom Bosnom.
“Smatrajući da Mostar ima dominantan utjecaj na ove prostore i s ulaskom Hrvatske u EU taj utjecaj će se i dalje širiti do Livna, odnosno Kupresa. Politički gledano ni središnja Bosna ne može biti prometno nepovezana s ovim područjem i samo u zagrljaju Sarajeva”, rekao je ministar Topić za Večernjak. 
“Došli smo do zaključka da mi imamo svoju prometnu strategiju koja podrazumijeva izgradnju ceste visoke kategorije na pravcu Mostar – čvor Podledinac. To je jedno čvorišno mjesto i pretpostavka da u dogovoru s HBŽ-om imamo brzu cestu na potezu Mostar – Široki – Podledinac, odnosno Grude i u nastavku Posušje, prema Kupresu. Od čvora Podledinac bi jedan krak išao prema Zagvozdu, a prema drugoj varijanti je da to bude prema Imotskom. Podledinac je i važna čvorišna točka na povezivanje s Jadransko-jonskom autocestom na pravcu prema Ljubuškom”, pojasnio je ministar.
Zoran Krešić / VL
 
Više o projektu na slijedećoj adresi: http://www.mpugzozzh.com/images/prostorni-plan/04-infrastrukturna-mreza-promet-zzh.jpg