PROMETNA DEBLOKADA TUZLE: Koridor 5C kod Žepča 'preusmjeren' na Tuzlu i na Orašje

Koridor 5C kod Žepča ”preusmjeren” je na Tuzlu i dalje na Orašje, tako da bi se cijela trasa koridora 5C od Save na sjeveru do Zvirovića na jugu države nalazila na teritoriji Federacije BiH
Sarajevskom Institutu IPSA povjerena je izrada investiciono-tehničke dokumentacije za autocestu Žepče-Tuzla, preko koje bi se cijeli tuzlanski bazen priključio na autocestu 5C. Ideja o izgradnji ovog priključka u dužini od oko 65 kilometara, stara je već cijelu deceniju a nastala je kao odgovor prometnih stručnjaka u Federaciji BiH na izostanak interesa svih prehodnih vlada RS-a za izgradnju koridora 5C kroz Republiku Srpske, piše Slobodna Bosna.
Dapače, još prije deset godina Vlada RS-a jasno je istaknula prometne prioritete manjeg bh.. entiteta. Na prvo mjesto postavljena je izgradnja autoceste od Gradiške do Banje Luke, koja je već izgrađena, pa dalje od Banje Luke do Doboja, čija se izgradnja upravo ugovara. Za dionica autoceste 5C kroz RS, od Doboja do Svilaja, nije bilo interesa, što dokazuje i činjenica da za taj dio koridora još uvijek ne postoji ni elementarna dukumentacije na razini idejnih rješenja.
U takvim okolnostima, Vlada Federacije BiH okrenula se alternativnom rješenju – koridor 5C kod Žepča “preusmjeren” je na Tuzlu i dalje na Orašje, tako da bi se cijela trasa koridora 5C od Save na sjeveru do Zvirovići na jugu države nalazila na teritoriji Federacije BiH, piše Slobodna Bosna.
S druge strane, na izgradnji ovog priključka inzistirale su i sve dosadašnje vlade Tuzlanskog kantona koji se, iako najmnogoljudniji kanton u FBiH, našao u svojevrsnoj prometnoj izolaciji. Još prije pet godina u Tuzli je promoviran idejni projekt prometnog priključka ove regije na koridor 5C, pa je sarajevskom Insitutu IPSA preostao teži dio posla – da idejni projekt protoči u izvedbeni.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN / dg)