Published On: Uto, sij 25th, 2022

Projekt od 6 milijuna maraka kreće u Širokom Brijegu

Jedna od najvećih infrastrukturnih investicija u Širokom Brijegu do kraja ove godine bi trebala biti stavljena u funkciju. Riječ je o pročistaču otpadnih voda čija je procijenjena vrijednost čak šest milijuna konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Kako je rečeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega održanoj u prosincu 2021. godine, radovi na ovom projektu teku planiranom dinamikom te bi pročistač u idućih par mjeseci mogao biti stavljen u funkciju.

Montiranje opreme

Prema riječima gradonačelnika Grada Širokog Brijega Mire Kraljevića, bilo je potrebno dulje vrijeme za početak realizacije ovog projekta zbog opsežne papirologije.

Početak radova usporile su i određene poteškoće oko izbora nadzora nad radovima, ali kad se krenulo s realizacijom, radovi na projektu koji su Širokobriježani čekali godinama su tekli planiranom dinamikom i vrlo brzo su objekti počeli poprimati svoje obrise.

Trenutačno se građevinski radovi privode kraju te slijedi montiranje potrebne opreme za rad pročistača otpadnih voda.

Vrijednost radova je 2,705.172 eura bez PDV-a, a taj iznos financira se kreditnim i grant sredstvima. Kapacitet pročistača u prvoj fazi bit će 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), dok će u drugoj fazi iznositi 15.000 ES.

Inače, izgradnja pročistača otpadnih voda dio je projekta izgradnje kanalizacijskog sustava čija je realizacija počela krajem 2012. godine, kada je projektom stoljeća Grad Široki Brijeg, jedan od osam gradova/općina u Federaciji BiH, uključen u projekt vodoopskrbe i sanitacije u Federacije BiH.

Visina kredita Europske investicijske banke (EIB) za taj projekt je 5,828.000 KM s rokom otplate 25 godina, a Grad Široki Brijeg, uz realizaciju kreditnoga aranžmana, dobio je grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2,500.000 KM.

Zanimljivo je spomenuti da je Široki Brijeg još prije rata imao izgrađeno oko 90 posto uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Njegov kapacitet bio je 5000 EBS.

Kanalizacijski sustav

Tijekom rata objekt je u potpunosti devastiran te je njegovo postojanje dodatno oduljilo izgradnju novog jer se čekalo na dozvolu za rušenje, nakon čega je uslijedilo i uklanjanje. Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević više je puta ponovio kako je pročistač otpadnih voda karika u projektu izgradnje kanalizacijskog sustava bez koje se nije moglo dalje. U konačnici će Grad dobiti suvremeni kanalizacijski sustav.

Podsjetimo, do sada je najveća količina otpadnih voda Širokog Brijega odlazila u rijeke Lišticu i Ugrovaču./HMS/

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
4 mjeseci prije

Najjači najbolji najljepši ❤️🤍💙🇭🇷

Olaf
Olaf
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
4 mjeseci prije

Živio Široki.

Prosvjetitelj
Prosvjetitelj
4 mjeseci prije

SVAKA ČAST! Nakon 30 godina uspili napravit pročistač nedovoljnog kapaciteta, koji je bio skoro gotov prije 30 godina. Žao mi je što smo morali toliko čekati na dozvole. Zlo Sarajevo i Beograd zajebavaju s dozvolama šta ćeš nije se moglo…

Prosvjetitelj
Prosvjetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  Prosvjetitelj
4 mjeseci prije

U Albaniji, dok je objekt u izgradnji obise janje s nekog prozora ili zida objekta radi zaštite od zlih duhova. Miro, bio bi red…

Šaćir soros
Šaćir soros
4 mjeseci prije

Ih koliko tu ima ghovana kockastih i Cila Rvacka bi tribala da da penezi za prečistač..da ne zagađuju Zg

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
4 mjeseci prije

Mi muslimani smo izmisljena nacija, zelim da se vratim svojoj izvornoj vjeri pravoslavlju , da se zovem RATKO

Izmetbegović
Izmetbegović
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
4 mjeseci prije

Poštujem tvoju namjeru, ali prvo sapun da se riješiš loja a onda falš parfem s pijace. Ratko kršćane stari ustraj…

Olaf
Olaf
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
4 mjeseci prije

Ma koji ćevam quurac on… Samo da upeksini i zaprlja srpsku vjeru.

Olaf
Olaf
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
4 mjeseci prije

Kažu neće te srbi nazad.

ero
ero
4 mjeseci prije

Nego nije mi jasan ovaj dio “Tijekom rata objekt je u potpunosti devastiran” ?! Ko ga je devastira? Pa nije bilo rata u Širokom, da nisu možda lokalni đilkoši pokrali što se dalo pokrast?