Published On: Pet, svi 28th, 2021

PROJEKT O KOJEM SE PRIČA: Nogometni fanatici širom regije, šokirani su impresivnim izgledom novog Mokrog Dolca

HŠK Posušje živi zaista lijepe dana. Momčad s Mokrog Doca nakon 12 godina ponovno će zaigrati u društvu najboljih, u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

No, rezultatski i natjecateljski iskorak, nosi sa sobom i onaj financijski te infrastrukturalni. HŠK Posušje tako je danas predstavio novi projekt stadiona, a radovi kreću narednih dana.

Još krajem lipnja 2020. godina predsjednik kluba Dario Sesar u razgovoru za Hercegovina.info je rekao:

“Što se tiče stadiona, zadužili smo jednu projektnu kuću iz Zagreba da nam uradi projekt završetka stadiona s izgradnjom zapadne tribine i potpunog natkrivanja stadiona. Projekt javnosti bit će izložen krajem godine. Bit će to jedan od ljepših stadiona sa svim pratećim sadržajima u ovoj regiji“, kazao je Sesar tom prilikom.

Pandemija koronavirusa malo je prolongirala cijelu priču, no možemo se složiti s predsjednikom ‘Plavo-bijelih’, stadion će uistinu izgledati impresivno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli HŠK Posušje (@hsk_posusje)

Mokri Dolac trenutno ima 3360 sjedećih mjesta, a stadion ne zadovoljava niti jednu kategoriju koju predviđa UEFA.

Radovi na Mokrom Docu izvodit će se u četiri faze ili etape.

U prvoj fazi koja će rezultirat će kategorijom 2 UEFA-e, radit će se na izgradnji rasvjetnih stupova te rekonstrukciji i nadogradnji južne tribine (izgradnja zatvorene “hospitality” zone, vip zona, press loža, komentatorske pozicije, nove svlačionice, ambulanta, prostor za medije, platforma za kamere, TV studio, smještajne jedinice). U prvoj fazi stadion će tako svoj kapacitet povećati na 4000 sjedećih mjesta.

Druga faza rezultirat će kategorijom 3 UEFA-e. Ona predviđa rekonstrukciju i  nadogradnju sjeverne tribine, a nakon te etape stadion će dobiti dodatnih 1800 mjesta te će ukupni kapacitet biti 5800 sjedećih mjesta.

Treća faza posvećena je nogometnoj školi HŠK Posušje. Ona podrazumijeva izgradnju pješačke promenade između dva terena, izgradnju prostorija za trening igrača, proširenje postojećeg pomoćnog igrališta, izgradnju novog trga i platoa stadiona te uklanjanje postojećih svlačionica.

U četvrtoj fazi koja će rezultirat će kategorijom 4 UEFA-e, gradit će se nova zapadna tribina za puni kapacitet stadiona, dovršetak platoa stadiona te izgradnja dodatnih parking mjesta. Nakon posljednje faze stadion će imati konačni kapacitet od 8000 sjedećih mjesta.

Što se pak tiče natkrivanja stadiona, u prvoj fazi natkrit će se južna tribina, u drugoj sjeverna tribina i pješačka promenada, dok će se četvrtoj fazi natkriti zapadna tribina.

“Zbog nadolazećih investicija u nogometni stadion izradili smo dugoročnu idejnu studiju cijele zone Mokri Dolac buduće ‘Posušje Arene‘ koja će služiti kao strategija razvoja nogometne infrastrukture u narednim godinama”, rekao je predsjednik Posušja Dario Sesar.

Mokri Dolac ima ogroman potencijal da postane adekvatna sportska građevina. Pozicioniran je unutar gustog urbanog tkiva i oko njega se nalazi javni prostor koji može i treba opsluživati pratećim sadržajima takvu infrastrukturnu građevinu. San Posušana postaje stvarnost zaključuje Hercegovina.info.

I na kraju nameće se pitanje, koje će se ovih dana ponavljati u Posušju, može li ovako malen grad,  pucati na ovako pozamašan projekt?
Odgovor je – Ne sumnjajte u Posušane.
(U Posušake sumnjajte.;))

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>