Published On: Mon, Aug 3rd, 2020

Proizvođač cjepiva protiv korone: Ne odgovaramo za nuspojave

Rud Dober, viši izvršni direktor Astre Zeneca, rekao je da države trebaju preuzeti rizik.

Astra Zeneka jedna je od 25 farmaceutskih kompanija širom svijeta koja već testira Covid-19 cijepiva na ljudima i priprema se za masovnu proizvodnju cjepiva za milijune ljudi.

Ovo je vrhunac za britansku farmaceutsku kompaniju, pošto se njegova tržišna vrijednost popela na 70 milijardi funti. Oni su upravo prijavili zanemarivu zaradu od 12,6 milijardi dolara, koju su ostvarili sami u posljednjih šest mjeseci, prenosi Dnevni avaz.

Ali usprkos zdravoj bilanci stanja, Astra Zeneka ne prihvata odgovornost za eventualne neželjene efekte zbog kojih kandidati za cijepljenje mogu pretrpjeti. Drugim riječima, kompanija je u potpunosti zaštićena od tužbi ljudi koji su cijepljeni i koji imaju neželjene efekte, bez obzira koliko su te nuspojave teške ili dugotrajne.

Pravni tim kompanije tražio je da se u ugovore, koje je kompanija potpisala sa zemljama kojima je ta kompanija morala isporučiti sijepivo Covid-19, uračunaju klauzule o “odgovornosti kompanije”. Kompanija kaže da bez takvih garancija za nadoknadu ne bi bili voljni istraživati i proizvesti lijek. Čini se da je većina država pristala na takav zahtjev.

Rud Dober, viši izvršni direktor Astre Zeneca, rekao je da države trebaju preuzeti rizik.

– U ugovorima koje smo sastavili tražimo oslobađanje od odgovornosti. Prihvatljivo je da većina zemalja preuzme takav rizik na svoja ramena, jer je to u njihovom nacionalnom interesu. Ali ‘nacionalni interes’, koji se čita kao ‘državni interes- kazao je Dober.

Da li se sve ovo zaista dešava za ljude koji će biti cijepljeni, blago rečeno, to je nešto što je otvoreno za diskusiju.

Dober je odbio da nazove zemlje koje su kompaniji naručile cjepiva, mada su mnoge velike zapadne države vjerojatno na toj listi.

Utrka za cjepivom

Vlada Velike Britanije pripremala je cjepivo, kupujući 250 milijuna doza iz raznih odjeljenja. Amerika je, u međuvremenu, daleko ispred krivine, imaju poseban pravni okvir u kojem se nijedna farmaceutska kompanija ne suočava sa tužbama zbog značajnih nuspojava cjepiva u slučaju “hitnih slučajeva javnog zdravlja”.

Ovo zakonodavstvo, poznato kao “PREP Act”, rezultat je velikog napora za lobiranje od strane američke farmaceutske industrije, a zakon je uveden uprkos snažnom protivljenju potrošačkih grupa. To znači da ako vas cjepivo ne ubije ili namjerno nanese povredu, ne možete tužiti te kompanije.

Kako su ovog tjedna visoki dužnosnici EU rekli Routersu, oni se sukobljavaju sa proizvođačima cjepiva zbog cijene, rokova plaćanja i prije svega odgovornosti. Činjenica da niko ne želi biti preokupiran odgovornošću teško da je iznenađujuća. Ispunite populaciju eksperimentalnim cjepivom da biste izvukli “imunitet” protiv bolesti koja je bezopasna za većinu ljudi, a zatim utvrdite da su te kompanije odgovorne za bilo koje neželjene efekte? Ne može. Šefovi velikih farmaceutskih kompanija ne primaju sedmerocifrenu plaću da bi upadali u tako očigledne zamke.

– Ovo je jedinstvena situacija kada mi kao kompanija jednostavno ne možemo preuzeti rizik ako se, na primjer, pokaže da cjepiva daju neželjene efekte za četiri godine. OK, onda u redu. Pa tko onda preuzima odgovornost? Tko? Bilo tko? Političari? Ne smijte me. Nitko? Bingo- pojasnio je Dober.

Budući da postoji virtualna garancija da će cjepivo u glavnom programu cijepljenja biti štetna za neke ljude ili da bi ih mogla čak i ubiti, neke zemlje su osnovale posebna javna sredstva za plaćanje odštete bolesnima. SZO podržava ovaj model kompenzacije koji će biti financiran od strane poreskih obveznika za sve podnositelje zahtjeva za cjepivo.

SAD imaju takav fond, kao i mnoge europske zemlje, uključujúći Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku i Italiju. Jedno je sigurno: kada je riječ o Covid-19, privatni kapital je odlučio da ne želi imati nikakve veze sa dugoročnim posljedicama cjepiva.