Published On: Ned, kol 4th, 2019

Proglašeni pobjednici 17. WHF-a, posljednja večer u znaku vrhunskog koncerta Prljavog Kazališta

U subotu se održala posljednja večer 17. West Herzegowina Festa u Širokom Brijegu. Proglašeni su najbolji u četiri umjetničke kategorije, a kao šlag na kraju održan je veliki koncert kultnog hrvatskog benda Prljavo Kazalište.

Posljednja večer 17. WHF-a privukla je nekoliko tisuća posjetitelja svih generacija, čemu je doprinijelo lijepo i ugodno vrijeme za razliku od večeri ranije, ali i nastup legendarnh Prljavaca.

Park Sajmište u Širokom Brijegu bio je “nakrcan” s nekoliko tisuća posjetitelja

U glazbenoj konkurenciji nastupila su tri benda “Ending a clutter” iz Tuzle, “Clone Age” iz Čakovca te “El Marrow” iz Splita.

U konkurenciji filmova predstavljeni je sedam filmova“Zlatni lančič” autora Janeza Juha iz Divače iz Slovenije; “Pozdrav iz Bugojna” autora Antonia Džolana iz Bugojno; “Čarobno čarobno” autora Anesa Osmića iz Sarajeva BiH, “F60.3”autora Pavla Bobinaca iz  Zagreba; “Kingdom Lost: Pale Princes” autora Nevena Rufia iz Stare Pazove iz Srbije; “Blizina” Anite Čeko iz Splita te “12 days in Syria”autora Slobodana Tomića iz Ljubuškog.

Nakon posljednjih filmskih projekcija proglašeni su pobjednici u glazbenoj i filmskoj konkurenciji te konkurenciji kratke priče i likovne umjetnosti.

Makedonci glazbeni pobjednici

Glazbeni žiru u sastavu Miljenko PuljićIvan Galić Ivećko, potom slikar i glazbenik Ivica Propadalo, glazbenik Ivan Huljić te Zlatko Gall, koji je u sklopu festivala predstavio i svoju knjigu ”Splitska dica” u petak, imao je vrlo težak zadatak izabrati najbolji bend u konkurenciji njih devet.

U ime glazbenog žirija pobjednika je proglasio Zlatko Gall

Pobjednik 17. West Herzegowina Festa u glazbenoj konkurenciji je bend “Ki” iz Sjeverne Makedonije. Drugo mjesto pripalo je bendu “Eastock” iz Užica iz Srbije,dok je treće mjesto pripalo glazbenoj gošći iz Walesa Elkie Barton iz Pontypridda.

Najbolji bend nagradio je Jägermeister sa studijskim snimanjem pjesme i spota.

Slovenac s filmom “Zlatni Lančič” najbolji

U konkurenciji filmova filmski žiri koji su činili redatelj i scenarist Nevio Marasović, sveučilišni profesor i veliki poznavatelj filma Ivo Čolak te hrvatska glumica Klara Mucci  odlučio je za najbolji film proglasiti “Zlatni Lančič”autora Janeza Juha iz Divače iz Slovenije dok je posebno priznanje dobio film “Jabuka, tri dvopeka, jogurt” od autorice Anite Čeko iz Splita.

Slovenac Janez Juh imao je najbolji film na WHF-u

Nagradu za najbolje filmove osigurao je HT Eronet.

Najbolja kratka priča iz Dugog Sela, likovni radovi iz Žepča i Šabca

Za najbolje kratke priče odluke su donijeli makedonska književnica Rumena Bužarovska, mostarski književnik Marko Tomaš te pisac Almin Kaplan iz Stoca. Oni su kao stručni žiri najbolju priču proglasili još ranije u sklopu dijela programa “Kratka priča o kratkoj priči” koji je održan ranije u Garden Summer Baru onu “Gospa od zdravlja” autorice Vladimire Becić iz Dugog Sela iz Hrvatske.

Pokrovitelj natječaja za kratku priču je portal Bljesak.info.

Žiri za kratku priču West Herzegowina Festu – fotografija s predstavljanja kratkih priča u Garden Summer Baru u središtu Širokog Brijega

Na drugom mjestu je priča “U studenom” autorice Magdalene Blažević iz Mostara, a na trećem mjestu je priča “Jagode” autora Elvisa Ljaljića.

Kad je riječ o likovnoj umjetnosti stručni žiri u sastavu velikana moderne umjetnosti Brace Dimitrijević, profesora širokobriješke Akademije Svetislava Cvetkovića  te crnogorskog umjetnika Zdravko Delibašić po prvi puta u dosadašnjoj povijesti WHF-a proglasili su najbolje likovne radove.

Žiri u likovnom dijelu festivala

Za najbolje proglašeni su radovi autora Josipa Ivešića iz Žepča te rad Milene Obradović iz Šabca u  Srbiji.

Pokrovitelj likovnog djela je Unicredit Bank.

Također Levi’s je dodijelo nagradu za najbolji styling na festivalu, a ta nagrada dodijeljena je Ejubu Junuzoviću frontmenu tuzlanskog benda “Ending a clutter”.

Nakon proglašenja pobjednka uslijedio je veliki koncert svevremenskog hrvatskog benda Prljavog kazališta.

O Prljavcima ne treba trošiti puno riječi. To je bend koji može proći u svako doba i kojega rado slušaju sve generacije već preko 40 godina. Publika je u jedan glas pjevala kultne hitove “Lupi petama”, “Mi plešemo”, “Marina”, “Sve je lako kad si mlad”, “Ne zovi mama doktora”, “Ruža hrvatska”, “Heroj ulice” i mnoge druge do ranih jutarnjih sati.

Prljavci su priredili fantastičan koncert kako samo oni to znaju

Bila je ovo još jedna sjajna noć na West Herzegowina Festu, dojmovi će se slegnuti u idućih nekoliko dana, a do idućeg ljeta obožavatelji će nagađati što nas sve očekuje na novom 18. “punoljetnom” West Herzegowina Festu”.

Na natječaj ovogodišnjeg West Herzegowina Festa prijavilo se 526 autora. U glazbenom dijelu stiglo je 110 prijava bendova, u filmskom 98 kratkih filmova, u likovnom dijelu željelo se natjecati 55 likovnih umjetnika, a na natječaj za kratku priču prijavila su se 263 autora.

 

(www.jabuka.tv/ FOTO: Hrvoje Bazina)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare