Published On: Pon, svi 13th, 2013

Profesorica objašnjava porijeklo nacističkog pozdrava: To nije "Sieg Heil", to je "Za dom spremni"

Maturanti gimnazije Marko Marulić u Tomislavgradu, prom koje mnogi nazivaju i ispitom zrelosti, vjerojatno će najviše pamtiti po profesorici kemije, Ivici Pašalić-Lhotak. Fotografija i informacija koju je objavio portal poskok.info, svjedoči da Pašalić-Lhotak nije bila samo profesorica kemije , već i povijesti i to one najgore-nacističke. Inače, u školi su nam reki da je profesorica zamrznula status profesorice u školi i da je sada zastupnica HDZ-a BiH u skupštini Hercegbosanske županije. Na grupnoj fotografiji s učenicima, ova profesorica i zastupnica je nacističkim pozdravom poslala više nego jasnu poruku.
Ona nije željela komentirati ovu fotografiju. Kaže da ona i njezini učenici znaju što ona znači. Ona je više insitirao da sazna tko je ovu fotografiju posalo portalu poskok.info.
– Tko je taj čuvar Jugoslavije koji je poslao ovu fotografiju? Mene to zanima. Kada to saznam, ja ću vam sve ispričati – rekla je Pašalić-Lhotak. Vješto izbjegavajući odgovor, profesorica je pokušala nam održi kraću lekciju istorijata ovog pozdrava. Rekla nam je da to nije samo nacistički pozdra. A prije nego što smo završili razgovor, profesorica je i definitivno objasnila zašto se na ovaj način fotografirala s maturantima gimnazije u Tomislavgradu.
 
– Da vam kažem, ovo nije bio “Sieg Heil” pozdrav, već “Za dom spremni”, jeste li sada zadovoljni – upitala je. Ravnatelj gimnazije Jozo Mašić kaže da profesorica nije ni bila pozvana na matursku proslavu, već je došla kao roditelj. Njezine dvije kćeri su maturantice gimnazije.
– Kao direktor ne mogu komentirati njezino ponašanje. Ona više nije naša djelatnica, ona je sada zastupnica u županijskoj skupštini. Međutim, osobno, svakako da ovo ne odobravam – rekao je Mašić.
Iz cijele ove priče, možda se može izvući i jedna, ako smijemo reći, pozitivna stvar.
Naime, primijetit ćete da se jedan učenik nije pridružio veličanju fašizma. Naprotiv, on je svojim pozdravom rekao baš suprotno – SMRT FAŠIZMU!
(Zurnal.info)