Published On: Pon, stu 30th, 2020

Profesor sa Stanforda: Stopa preživljavanja covida za mlađe od 70 je 99,95%, a za starije 95%

Dr. Jay Bhattacharya, profesor na Školi medicine Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, gostovao je u razgovoru za JAMA (The Journal of the American Medical Association) Network.

 

Dr. Bhattacharya je rekao da je stopa preživljavanja covida-19, temeljena na oko 50 istraživanja koja su objavljena u uglednim zdravstvenim časopisima, za ljude starije od 70 godina 95 posto. Za one mlađe od 70, stopa preživljavanja covida je 99,95 posto.

To znači da je vjerojatnost da umrete od covida, ako se zarazite, za starije od 70 godina 5 posto, a za mlađe 0,05 posto, prenosi Liberal.hr.

Također, rekao je da je gripa kod djece opasnija od covida te da je u Americi ove godine umrlo više djece od gripe nego od covida.

Bhattacharya je citirao ovaj bulletin WHO-a, ali je istaknuo da su slični rezultati objavljeni i u mnogim drugim studijama.

Ove činjenice su inspirirale Bhattacharyju, zajedno s dr. Kulldorffom, profesorom medicine na Harvardu i epidemiologom, te dr. Sunetrom Guptom, profesoricom epidemiologije na Oxfordu, da formiraju Great Barrington deklaraciju koja se suprotstavlja mjerama lockdowna kao načinu suzbijanja koronavirusa diljem svijeta.