Published On: Thu, Mar 14th, 2019
#3rd | By Desk

Profesor Neven Barišić: Društvo se razvija sve brže!

Na fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje hrvatskog fizičara dr.sc. Nevena Barišića „Novi materijali za novi svijet“. Predavanje je održano u sklopu projekta „ScienceSquared“.

ScienceSquared je projekt na međunarodnoj razini koji je u partnerstvu s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt se služi popularnim znanstvenim temama u cilju promicanja znanstvenih istraživanja te njihovih utjecaja na društvo u cjelini.

Predavanje se načelno moglo podijeliti u dva dijela.  U prvom dijelu naglasak je stavljen na znanost o materijalima u očima fizičara čvrstog stanja. U drugom dijelu govorilo se o pedeset i prvoj nijansi visokotemperaturne supravodljivosti s hrvatskim otiskom prsta.

Profesor Barišić poseban je naglasak stavio na važnost razvijanja tehnologija i materijala s obzirom na ubrzani razvoj društva.

Proces društvenoga razvoja i razvoja društva danas je sve brži i brži. Društvene promjene koje se zbog toga događaju su sve korjenitije. Ako gledamo svijet oko nas je sastavljen od raznih materijala, npr. za gradnju kuće potrebni su novi materijali, kako se hvata svjetlost da bi se pretvarala u električnu energiju to su opet novi materijali. Znači svugdje gdje se okrenete vidjet ćete nove materijale“, rekao je dr. Barišić

Također je istaknuo kako mladi znanstvenici ne trebaju ići raditi u inozemstvo jer u Hrvatskoj postoje dobri i kvalitetni znanstveni timovi i laboratoriji.

 

Ivan Renić