Published On: Ned, pro 30th, 2012

Prof. Filandra: Bošnjaci ne trebaju Hrvatima braniti RTV kanal

Još ima onih koji pokušavaju spasiti obraz političkog i intelektualnog Sarajeva u vezi odnosa bošnjačke politike prema hrvatskome pitanju u BiH. Naime profesor s Univerziteta u Sarajevu dr. Šaćir Filandra komentirao je stanje u kojem bošnjačka politika zabranjuje jednoj od tri suverene nacije u BiH formiranje RTV kanala na materinskom jeziku u sklopu Javnoga servisa BiH.
Iako Filandra posve pogrešno drži da će RTV kanal Hrvate odvesti u samoizolaciju svjestan je da pluralna država u kojoj jedan kolektivitet drugom kolektivitetu nešto brani nema izgleda za budućnost. No toga izgleda nisu svjesni bošnjački političari. Upravo u petak navečer predsjednik SDA Sulejman Tihić ponovio je po BiH opasnu izjavu kako je njegova stranka protiv RTV kanala na hrvatskom jeziku. Dnevnik ba. stoga prenosi dio komentara Šaćira Filandre a koji je objavljen još 2008. godine u banjalučkim Nezavisnim novinama.
„Kako se u svemu ponašaju Bošnjaci?. Nadmeno!. Oni kao ne daju Hrvatima njihov, treći, hrvatski kanal, budući da bi to vodilo razgradnji države. Pri tome se ne pitaju tko su to oni da nekomu dopuštaju ili osporavaju kolektivna, nacionalna prava i što uopće znači stanje u kojem netko nekome daje ili osporava prava.
Najsmješnija je sarajevska argumentacija u ovoj priči, koja traje takoreći od uspostave Federacije Bosne i Hercegovine 1994. godine, a koja se svodi na to da Mi bolje znamo što je za Hrvate dobro, Mi znamo da bi ih to odvelo u marginalizaciju, izolaciju, parohijalizaciju, ideološki ekstremizam itd. Ne dopuštajući im poseban TV kanal Mi ih kao spašavamo i Oni nam na tome trebaju biti zahvalnim.
Vrijeme je da se u tzv. bošnjačkoj politici prestane s takvim preduvjerenjima i neosnovanim strahovima koji od političkoga partnera prave protivnika. Ako će Hrvati s vlastitim televizijskim kanalom ići u samomarginaliziranje, neka idu i to treba prihvatiti kao njihov izbor, te im stoga konačno ne treba stajati na putu da naprave svoju televiziju“, napisao je u komentaru naslova “Televizija i nacija” Šaćir Filandra. ( I. M./ Dnevnik.ba)