Published On: Sri, pro 2nd, 2015

PRODI: Europa bez Balkana nije Europa

BEČ – Bivši predsjednik Europske komisije (EC) Romano Prodi smatra da nije pitanje da li bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da postanu članice EU, već samo kada će one pristupiti Uniji.
“Europa bez Balkana, bez Srbije, bez Albanije, nije Europa”, poručio je on u izjavi bečkom dnevniku “Standard”.
Prodi je odbacio kritiku da je EU za vrijeme njegovog mandata prebrzo i presnažno rasla.
“Nije točno. Mi smo željeli da primimo pet novih država u roku od deset godina, ali smo integrirali deset za pet godina”, objasnio je on.
Prodi je ukazao da je tada bio prisutan optimizam i da su mnoge bivše države članice Sovjetskog saveza težile ka Europi.
“Nije bilo moguće ostaviti ih na cjedilu”, naveo je on ističući da nitko tada nije mogao povjeruje da bi se baš one zemlje kojima je ponajviše pomagano, kao što su Poljska ili Mađarska, samo par godina kasnije mogle okrenuti nacionalizmu.
Istodobno poručuje da, “bilo da se radilo o devet ili 25 država, problematično dijete je uvijek bila Velika Britanija”.
Prodi je, međutim, uvjeren da će britanski referendum biti u korist EU i da će potom biti ubrzan proces dogovaranja u Uniji.
Talijanski političar je ukazao da je aktualni strah od terorizma izazvao nesigurnost u Europi i da će zavisti od ophođenja EU tim pitanjem, da li će doći do usporavanja ekonomskog rasta i nemira na tržištima. Prodi je kazao da je potrebno više mudrosti.
On je ocijenio da današnja Europa stoji u mjestu, ističući da godinama nije bilo nikakvog napretka.Prema njegovim riječima, nedostaju političari koji bi potaknuli EU i sproveli potrebne političke reforme.
“Francuska je oslabljena, Velika Britanija je svojim planovima za referendum izvršila samoubojstvo. Zbog toga je vodeća uloga pripala Njemačkoj”, smatra on.
Prodi kaže da u EU nema ni jedinstvene vanjske ni obrambene strategije, kao i da ne vjeruje da će biti usvojena zajednička strategija protiv terorizma. “Prije nego što se može razgovarati o intervencijama EU, zajedno sa SAD, mora razgovarati o vremenu poslije. Mi se pozivamo za pregovarački sto samo iz pristojnosti”, naglašava Prodi.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare