Published On: Čet, tra 21st, 2022

Procurio plan Ukrajine za plin

To bi, kako su rekli, prisililo Rusiju da transportira više plina u Europu plinovodima kroz Ukrajinu.

Moskva bi u tom slučaju morala plaćati više tranzitne naknade, što bi Ukrajini pomoglo u obrani, a Rusiju bi odvratilo od oštećenja plinovoda, rekli su prošlog tjedna zastupnicima u Kongresu i dužnosnicima administracije američkog predsjednika Joea Bidena u Washingtonu.

Predstavnici ukrajinskog operatera plinovoda i plinske kompanije Naftogaz proveli su tjedan dana u Washingtonu, nagovarajući dužnosnike i zastupnike u Kongresu da od Njemačke i drugih europskih saveznika ishode privolu za taj plan.

“Rusiji smo važni radi transporta plina, moramo to iskoristiti”

“Rusiji smo važni radi transporta plina u Europu, to moramo iskoristiti u našim raspravama s njima, a Europa može pomoći”, rekla je Olga Bielkova, direktorica međunarodnih poslova operatera ukrajinskog sustava za tranzit plina u intervjuu u Washingtonu .

Dužnosnik Bijele kuće i njemačko ministarstvo gospodarstva odbili su komentirati te informacije. Njemačka je u srijedu rekla da će do kraja godine prestati uvoziti rusku naftu, “a onda je na redu plin”, ali nije precizirala kada.

Berlin je zbog ruske invazije na Ukrajinu već zaustavio Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku. Projekt vrijedan 11 milijardi dolara završen je krajem prošle godine, ali nije započeo s radom.

Preusmjeravanje isporuka iz plinovoda Sjeverni tok 1 teško će “proći” u Njemačkoj i ostatku Europe, smatraju analitičari.

Takav potez “neće nimalo poboljšati sigurnost europske opskrbe”, rekao je bivši posebni izaslanik američkog ministarstva vanjskih poslova David Goldwyn.

Christian Egenhofer iz Centra za europske političke studije sa sjedištem u Bruxellesu upozorio je pak da bi EU time prekršila ugovore o opskrbi koje je sklopila s Rusijom.

Rusija trenutno Njemačkoj Sjevernim tokom 1 isporučuje 55 milijardi prostornih metara prirodnog plina godišnje. Europi dostavlja još 40 milijardi prostornih metara preko Ukrajine i plaća Kijevu tranzitne naknade u dolarima.

Savjetnik ukrajinskog Naftogaza Daniel Vajdič rekao je da bi prebacivanje ruskih isporuka plina iz Sjevernog toka 1 kroz ukrajinski sustav “Kijevu osiguralo veći utjecaj na Moskvu i pokazalo bi Kremlju da Europa veže svoju sigurnost sa sigurnošću Ukrajine”.

Ukrajinski dužnosnici predložili su da se 40 posto plina iz Sjevernog toka 1 odmah preusmjeri kroz ukrajinski plinovod, a ostatak do travnja iduće godine. To bi državama EU dalo vremena za stvaranje zaliha za zimu i za diverzifikaciju nabave, dodali su.

Napomenuli su i da su tražili američku potporu za pristup opskrbi preko terminala za ukapljeni plin u Turskoj.

Ukrajina mora uskoro osigurati i plin za svoje potrebe, prije početka zimske sezone grijanja u listopadu, rekla je savjetnica predsjednika uprave Naftogaza Svitlana Zališčuk.

Dnevnik.ba

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Jaoooooo Poskoče ,opet čitamo nebuloze ukrainske.A kakoooo će oni to natjerati Ruse da salju više plina plinovodom kroz ukrainu.Kad su taj plinovod zavrnuli još u Bjelorusiji.Sad plin ide sjevernim tokom 2.Koji su radili Njemci zajedno sa Rusima.Eto neka neko objasni štaće im taj tok ,ako će raditi normalno Sjeverni tok 1 u kojemu je Ukrainski tok.Ako prorati Južni tok Onda ovaj Ukrainski ima da zahrdja budite sigurni u to.Njemačka neće da laća prolaz plina Poljskoj i Bjelorusiji.Uskoro će svi kupovati plin od Njemačke i niko neće smjeti pitati njemce otkud ti plin toliki.Eto sta te briga.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

dosta su ukrajinci desetljeće i više krali ruski plin…

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

A sad ti ne smeta što bi svi trebali kupovati plin iz Njemačke !? Svakako po cijeni koju oni odrede ! Jasno ti je da je ta priča pomogla uspostavu četvrtog rajha (kako vi Srbi volite reći) i za tebe Ruskog “brata” je predviđeno da plaćaš Njemcima tranzit plina !
Ne daju “amuri”to ni pod razno , zaprijetio je prdonja da ga neće biti(tok 2) nije bilo reakcije ustvari bilo je Njemci su otvorili trezor na izvolite !
Tako se ruši četvrti rajh, euro i europa kao zajednica ! Znači Europa će biti disciplinirana rajh će platiti rat , ukrainci i rusi životima a svi skupa totalnim osiromašenjem. . Znači Njemačko Ruska zavjera dolazi na naplatu svima nama a . .Amerikanci imaju plan sa obnovom Europe i svoje privredne naravno. .
Možda obnavljali i Berlin . .Vi srblji volite reć da rat završava u Berlinu !
Srpče opet će tvojih srblja na više raditi na obnovi Rajha ta neće arapi , afganistanci , pakistanci . . njih je njihova vjera programirala za parazitiranje npr.

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
1 mjesec prije

Njemačka neće da rizkuje da ostane bez gasa.
Rusiji nije problem da zavrne gas i okrene se drugim tržištima ali u tom slučaju bez ruskog gasa pored Njemačke ostaje i Ukrajina i veći dio zemalja EU.

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
1 mjesec prije

Glavni razlog je taj što su energenti iz Rusije već stigli u Kinu, Indiju i Pakistan. Rusija nema kapacitete da snabdeva i ove zemlje i Evropu. U Evropi se vodi besmislena rasprava kako će ubuduće plaćati nešto čega više nema! Treba još argumenata?

Poznato je da Putin doneo dekret da neprijateljske zemlje energente mogu kupovati samo za rublju koju je istovremeno vezao za zlato. Kako su se sve vesti o mogućoj konverziji druge vrste pokazale lažnim, ovo znači prostu stvar:

Da bi nabavili energente, mora se pribaviti rublja a za nju morate dati zlato. Do sada se nafta plaćala papirićima. Po uspostavljenim sadašnjim paritetima za jedan supertanker pun nafte treba 2,5 tone zlata.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
1 mjesec prije

Ti jaado brineš(naslađuješ se) da će se Europa smrzavati . .
Naći će se rješenje i za to a ti ,ja, mi , pa pridružićemo se
ta nemamo mi rješenje !

Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
1 mjesec prije

Blago Amerima sa onom seenilnom buudaletinom Bidenom 🙁 –

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Rusija će koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, ali pod jednim uvjetom – stručnjak, 22.04.2022, 04:07 ___ Ruska nuklearna doktrina omogućuje joj korištenje nuklearnog oružja ako situacija postane prijeteća za našu zemlju, rekao je Boris Rozhin, stručnjak u Središtu za vojno-političko novinarstvo.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

problem ukrajine je lako rješiv!
samo zovneš mudrog i ušttinutog da iznese svoj genijalni plan.
stalno misleći “globalno”, annemija mamina zaboravila na “lokalno”, tj. na hrvate u tzv. bih. hrvatima nije lako imati tako kolosalnog političkog giganta, najuvaženijeg u poznatom svemiru, a i šire!