Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

PROCURIO NACRT SPORAZUMA S TURSKOM Evo što se sve predlaže u ugovoru koji bi konačno trebao riješiti izbjegličku krizu koja trese Europu

Must Read

PROCURIO NACRT SPORAZUMA S TURSKOM Evo što se sve predlaže u ugovoru koji bi konačno trebao riješiti izbjegličku krizu koja trese Europu

Turska i Europska unija mogle bi surađivati na zaustavljanju priljeva neregularnih migranata na grčke otoke i početi preseljavati sirijske izbjeglice iz Turske u EU, a Unija bi za fond za humanitarnu pomoć i razvojne projekte za sirijske izbjeglice u Turskoj izdvojila dodatne tri milijarde, dvostruko više nego što je prvobitno planirano, prema nacrtu sporazuma koji je u ponedjeljak vidjela agencija Reuters.

EU će, prema prijedlogu sporazuma sa summita EU-Turska u Bruxellesu, potpuno evakuirati migrante s grčkih otoka i vratiti u Tursku samo one koji su stigli na otoke nakon datuma koji će se naknadno odrediti, a pokrit će i sve troškove nastale tijekom procesa readmisije.

Turska bi tako trebala primiti nazad sve neregularne migrante koji su iz te zemlje došli na grčke otoke i taj postupak readmisije će biti za privremeno razdobolje i isključivo u humanitarne svrhe. Za uzvrat, Unija bi se obvezala da potom preuzme direktno iz Turske jednog sirijskog izbjeglicu za svakog Sirijca koji readmisijom bude vraćen sa grčkih otoka u Tursku.

Turska bi trebala, u dogovoru s grčkom vladom, rasporediti primjeren broj časnika za vezu u “promatračkim jedinicama za neregularnu migraciju” na Lesbosu, Chiosu, Samosu, Lerosu i Kosu, kako bi pomogla u procesuiranju slučajeva readmisije.

Glede relokacije Sirijaca u članice EU, na osnovu formule “za jednog Sirijca koji je readmisijom vraćen s grčkih otoka u Tursku, jedan Sirijac će biti relociran u zemlje EU”, od Turske se očekuje učinkovita suradnja s EU i UNHCR-om.

Europska unija bi ubrzala isplatu pomoći za sirijske izbjeglice i odlučila o dodatnoj pomoći od 3 milijarde eura do kraja 2018.

Kako navodi Reuters, Bruxelles će usvojiti i provesti odredbu Europskog vijeća o ukidanju viznog režima za turske građane u Schengenskoj zoni, najkasnije do lipnja 2016. godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -