Published On: Ned, kol 18th, 2019

Procurio dokument britanske vlade: Kolaps u slučaju Brexita

Velika Britanija bi se mogla suočiti s nedostatkom svježe hrane, goriva i lijekova u slučaju Brexita bez dogovora, jer će dovođenje kritičnih zaliha u zemlju biti pogođena prometnim čepovima na lukama i granicama EU-a, predviđa procjena vladinog izvješća.

Tajni dosje koji je pripremila britanska vlada u kojem su opisani izazovi s kojima će se Velika Britanija najvjerojatnije suočiti ako EU napusti bez ikakvog dogovora, objavio je Sunday Times.

List je izvijestio da ovakvo stanje predviđeno dokumentom nije najgori scenarij, već najvjerojatniji ishod izbacivanja Britanije iz bloka.

Prema vladinoj prognozi, kodnoj operaciji “Operacija Yellowhammer”, oko 85 posto kamiona “možda nije spremno” za novo uvezene provjere na francuskoj granici, smetnja koja bi ih mogla odgoditi za 60 sati, uzrokujući redove dugačke kilometrima na ulazima u Veliku Britaniju.

Posljedica ovoga bilo bi smanjivanje opskrbe hranom, jer ono uvelike ovisi o europskom uvozu, povećanje cijena svježe hrane, a utjecalo bi i na „ranjive skupine“. One koji se oslanjaju na uvezeni lijek, također bi se trebali opskrbiti tabletama , navodi se u izvješću, jer dosje upozorava da će isporuka lijekova vjerojatno rezultirati „velikim produženim kašnjenjima“.

Osim lijekova i hrane, višemjesečno kašnjenje na granicama uzrokovat će čepove koji mogu potencijalno poremetiti opskrbu gorivom u Londonu i jugoistoku Engleske. Benzin bi s vremenom mogao postati i manje dostupan u drugim dijelovima Britanije, jer će tarife za uvoz goriva dovesti do zatvaranja dviju rafinerija nafte, a potom će uslijediti “štrajkovi stanovništva”.

Izgledi za postojanje čvrste granice s Republikom, prema vladinom dosjeu, gotovo su izvjesni, jer planovi za izbjegavanje takvog ishoda u posljednjim trenucima izmjena sporazuma opisuju se kao „neodrživi“.

Britanski ministar energetike Kwasi Kwarteng odbacio je izvještaje kao anti-Brexit zastrašivanje, inzistirajući da će Velika Britanija biti “u potpunosti spremna” za napuštanje Europske unije, sa ili bez sporazuma, krajem listopada.

Iako izgledaju zabrinjavajuće, ta predviđanja nisu posve nova, jer su bolne posljedice Britanije pri napuštanju EU bez sporazuma već odavno predviđene. Još u travnju, sir Mark Sedwill, koji je na čelu državne službe, upozorio je vladu da će Brexit bez dogovora dovesti do recesije, porasta cijene hrane i biti će prijetnja javnoj sigurnosti.

Recesija bi, upozorio je, bila “štetnija” za Veliku Britaniju i funtu nego ona u 2008. godini, a cijene hrane porasle bi za 10 posto, dok će neka poduzeća koja trguju s EU biti dovedena do ruba propasti, prenosi logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare