Published On: Pon, pro 6th, 2021

Procurio dokument američkih službi: Rusi će napasti Ukrajinu sa 175.000 vojnika?

NAPETOSTI između Moskve, Kijeva i Washingtona zbog spekulacija da ruski predsjednik Vladimir Putin priprema invaziju na Ukrajinu ne smiruju se. A sad su američke obavještajne službe objavile svoja saznanja o ruskim planovima za ofenzivu koja bi bila izvršena na više frontova, s do 175.000 vojnika – i to možda već početkom sljedeće godine.

Obavještajni dokument s kartom moguće invazije, naslovljen “Potencijal za 175 tisuća ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva”, dobio je i objavio Washington Post, za koji je dobio potvrdu i od američkih dužnosnika.

Naravno, već je neko vrijeme poznato da je Rusija nagomilala snage uz granicu s Ukrajinom – bilo onu “staru” granicu, uz  istočnu ukrajinsku pokrajinu Donbas koju već sedam godina, najvećim dijelom, pod kontrolom drže ruski separatisti, ili onu “novu” koja je nastala ruskom okupacijom i naknadnom aneksijom poluotoka Krima.

Putin govori o “crvenoj liniji” za Rusiju

Prema procjeni ukrajinske vojske, broj ruskih vojnika uz ukrajinsku granicu trenutno se kreće oko 94 tisuće – što vjerojatno nije dovoljno za uspješnu invaziju, ali mogao bi biti temelj za pripremu invazije u vrlo kratkom roku.

U isto vrijeme, Moskva zahtijeva od Washingtona jamstvo da Ukrajina neće pristupiti NATO-u i da će se savez suzdržati od određenih vojnih aktivnosti na ukrajinskom teritoriju i oko njega koje Kremlj smatra prijetnjom. Putin je tako prošlog tjedna poručio da i Rusija ima svoju “crvenu liniju”, odnosno da će biti prisiljena djelovati ako NATO, predvođen SAD-om, u Ukrajini postavi projektile koji bi navodno mogli pogoditi Moskvu za nekoliko minuta, iako NATO nije uopće najavio takav potez.

Putin je rekao da su prijetnja za Rusiju i vježbe s američkim nuklearnim bombarderima koji lete iznad Crnog mora, kao i američki sustavi proturaketne obrane u Poljskoj i Rumunjskoj.

“Trebaju nam precizna pravna jamstva jer naši zapadni kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće usmene obveze”, rekao je ruski predsjednik i dodao da “svi znaju da su dana usmena jamstva o neširenju NATO-a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno”.

“Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih skupina bataljuna s procijenjenih 175.000 ljudi”

Washington, koji je zaprijetio “ozbiljnim posljedicama” u slučaju ruske invazije, nada se smiriti tenzije i postići nekakav dogovor s Moskvom na virtualnom sastanku Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, koji je zakazan za utorak. I sam Biden je već javno upozorio Putina da ne poduzima vojnu intervenciju u Ukrajini i najavio nove inicijative kako bi se zaštitila ta istočnoeuropska zemlja, a sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi u Latviji prošlog tjedna očito je bio jedna od tih inicijativa.

“Ruski planovi predviđaju vojnu ofenzivu na Ukrajinu već početkom 2022. s razmjerom snaga dvostruko većim od onoga što smo vidjeli prošlog proljeća tijekom ruskih izvanrednih (vojnih) vježbi u blizini ukrajinskih granica. Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih skupina bataljuna s procijenjenih 175.000 ljudi, zajedno s oklopom, topništvom i opremom”, otkrio je dužnosnik administracije za Washington Post, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi mogao iznijeti osjetljive informacije.

Neklasificirani dokument američke obavještajne službe koji su ove američke novine objavile, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mjesta. Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih skupina na bojištu, zajedno s “novopristiglim” tenkovima i topništvom, navodi se u dokumentu.

Ukrajinci procjenjuju trenutne ruske snage oko granice na 94.000, Amerikanci na 70.000

Zanimljivo je da američki obavještajni dokument navodi manji broj ruskih vojnika od procjene njihovih ukrajinskih kolega. Prema američkoj procjeni, taj broj je trenutno oko 70.000, ali Amerikanci u isto vrijeme upozoravaju opsežno kretanje taktičkih skupina bataljuna do i od granice “kako bi se prikrile namjere i stvorila neizvjesnost”.

Američka analiza planova Rusije dijelom se temelji na satelitskim snimkama koje “pokazuju novopridošle jedinice na različitim lokacijama duž ukrajinske granice tijekom prošlog mjeseca”, rekao je dužnosnik.

Ova obavještajna saznanja svojevrsna su potvrda tvrdnje američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena od prošlog tjedna – da Washington ima “dokaze da je Rusija napravila planove za značajne agresivne poteze protiv Ukrajine”.

“Ne znamo je li predsjednik Putin donio odluku o invaziji. Znamo da on stvara kapacitete za to u kratkom roku ako tako odluči”, dodao je Blinken novinarima tijekom posjeta Europi: “Moramo se pripremiti za sve nepredviđene situacije.”

Američki državni tajnik ipak je upozorio i Ukrajince da ostanu suzdržani jer “ruska metoda je pravdati se provokacijom za nešto što su cijelo vrijeme planirali učiniti”.

U slučaju agresije znakovito je da je Blinken zaprijetio “ozbiljnim posljedicama”, a glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg “visokom cijenom” i “teškim ekonomskim, financijskim i političkim sankcijama za Rusiju”. Pritom je znakovito da ni Stoltenberg ni Blinken, odnosno Biden nisu spomenuli nikakvu vojnu intervenciju kao mogući odgovor.

Amerikanci objavili i satelitske snimke koje pokazuju ruska pojačanja uz granicu

Neklasificirani dokument američke obavještajne službe do kojeg je došao The Post, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mjesta. Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih skupina na bojištu, zajedno s “novopristiglim” tenkovima i topništvom, navodi se u dokumentu.

Dok ukrajinske procjene govore da Rusija ima otprilike 94.000 vojnika u blizini granice, američka karta navodi broj na 70.000 – ali predviđa porast na čak 175.000 i opisuje opsežno kretanje taktičkih skupina bataljuna do i od granice “kako bi se prikrile namjere i stvorila neizvjesnost.”

Američka analiza ruskih planova dijelom se temelji na satelitskim snimkama koje “pokazuju novopridošle jedinice na različitim lokacijama duž ukrajinske granice tijekom prošlog mjeseca”, rekao je dužnosnik.

Rusi odbacuju optužbe i inzistiraju da Ukrajina nikad ne uđe u NATO

Putin je, očekivano, već ranije odbacio američka upozorenja kao glasine i rekao da Rusija nikome ne prijeti te da ima pravo razmještati vojsku na svom teritoriju. A glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova otišla je još dalje i, nakon članka koji je Washington Post objavio, optužila SAD da “provodi specijalnu operaciju kako bi pogoršao situaciju u vezi Ukrajine, a odgovornost prebacuje na Rusiju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošlog je tjedna ponovio Putinova upozorenja o američkoj vojnoj opremi i aktivnostima u blizini ruskih granica i upozorio da se za Europu “vraća scenarij iz noćne more vojne konfrontacije.” I on je na europskoj sigurnosnoj konferenciji u Švedskoj iznio ideju o novom europskom sigurnosnom paktu kojim bi se zaustavilo širenje NATO-a dalje na istok.

S druge strane, Kijev izražava svoju želju za priključivanjem NATO-u i Europskoj uniji još od 2014., kad je u valu velikih prosvjeda svrgnut korumpirani proruski predsjednik Viktor Janukovič, a Moskva odgovorila aneksijom Krima i podrškom ruskim separatistima na istoku zemlje – koju Rusija negira, dok aneksiju opravdava kao legitimnu, iako ju međunarodna zajednica ne priznaje. Nije posebna enigma zašto Ukrajina želi članstvo u savezu koji bi mu garantirao zajedničku obranu u slučaju agresije daleko većeg i vojno snažnijeg susjeda s istoka.

Međutim, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki već je odbacila ideju da će Biden dati jamstvo Putinu da Ukrajina neće ući u NATO.

“Zemlje članice NATO-a odlučuju tko je član NATO-a, a ne Rusija. Tako je proces uvijek funkcionirao i kako će se odvijati. Mislim da je važno zapamtiti odakle dolazi provokativna akcija. To nisu Sjedinjene Države. To nije Ukrajina”, rekla je Psaki novinarima prošlog tjedna.

Glasnogovornica Bijele kuće o situaciji na rusko-ukrajinskoj granici

Rusi pokrenuli mobilizaciju, Ukrajinci misle da su već uvježbali invaziju

Osim gomilanja snaga uz ukrajinsku granicu, posebno je zabrinjavajuće što je Rusija ranije ove godine pokrenula i mobilizaciju rezervista. Ruski dužnosnici pak opravdavaju taj potez kao nužnu mjeru za pomoć u modernizaciji ruskih oružanih snaga. No dužnosnik iz Bidenove administracije izrazio je zabrinutost zbog “iznenadnog i brzog programa za uspostavu spremne pričuve ugovornih rezervista”, koji bi, prema procjenama, dodao 100.000 vojnika na otprilike 70.000 koji su sada raspoređeni uz granice.

Obavještajni dokument također sugerira da ruske snage možda ostavljaju opremu u objektima za obuku kako bi omogućile brzi početak napada na Ukrajinu.

“Oprema može biti ostavljena na različitim poligonima za obuku kako bi se omogućila brza, konačna priprema (za invaziju)”, dodaje se u dokumentu.

Ukrajinska vojno-obavještajna služba je, podsjetimo, prošlog mjeseca objavila vlastitu kartu s procjenom ruskih planova za invaziju. Prema ukrajinskoj procjeni, jedan od pravaca napada bio bi čak i iz Bjelorusije, čiji je predsjednik Aleksandar Lukašenko bliski saveznik Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog je tjedna optužio Moskvu da planira, i to već tog tjedna, organizirati državni udar u Kijevu. Do tog pokušaja puča, barem zasad, ipak nije došlo.

A anonimni dužnosnik ukrajinske vlade izjavio je za Washington Post da su ruske vojne vježbe provedene ranije ove godine u blizini ukrajinskih granica ustvari bile uvježbavanje invazije.

“Ruske trupe su razradile pitanja stvaranja udarnih grupa u blizini granica naše države, mjera mobilizacije, logističke podrške grupama i prebacivanja značajnih vojnih kontingenata, uključujući i zračnim putem”, iz Rusije na granicu s Ukrajinom, rekao je ovaj dužnosnik.

Ruski mediji i botovi vode propagandnu kampanju protiv Ukrajine i NATO-a

“U prošlih mjesec dana, naše informacije ukazuju na to da su ruski posrednici za vršenje utjecaja (na internetu) i mediji počeli povećavati sadržaj koji ocrnjuje Ukrajinu i NATO, djelomično kako bi krivnju za potencijalnu rusku vojnu eskalaciju prenijeli na Ukrajinu”, rekao je pak američki dužnosnik i naglasio da i sama ruska vlada vodi propagandnu kampanju protiv Kijeva.

“Nedavne informacije također ukazuju na to da su ruski dužnosnici predložili prilagodbu ruskih informativnih operacija protiv Ukrajine kako bi naglasili narativ da je ukrajinske čelnike instalirao Zapad, da gaje mržnju prema ‘ruskom svijetu’ i da djeluju protiv interesa ukrajinskog naroda”, dodao je.

Cilj nije toliko ukrajinski teritorij koliko kapitulacija Kijeva

Američki i ukrajinski dužnosnici i vojni analitičari vjeruju da bi cilj ruske invazije, koja bi krenula s više frontova, bio ne toliko ukrajinski teritorij, već kapitulacija Kijeva, što bi Ukrajince i NATO natjeralo na sigurnosna jamstva o poštivanju takozvane ruske zone utjecaja, odnosno neširenju NATO-a na istok.

Putin je prošlog tjedna rekao i da vježbe s američkim nuklearnim bombarderima koji lete iznad Crnog mora predstavljaju prijetnju Moskvi, zajedno s američkim sustavima proturaketne obrane u Poljskoj i Rumunjskoj. Također je izrazio zabrinutost zbog NATO-a koji raspoređuje rakete na ukrajinskom teritoriju koje bi mogle imati vrijeme leta do Moskve od sedam do 10 minuta – iako takvi planovi nisu objavljeni.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Chara
Chara
1 godina prije

Ha ha ha ne zahebavajte. Fake news, prepisana od amura. Nema govora da će putin napasti Ukrajinu. Ne budite smišni.

ZzzDeno
ZzzDeno
1 godina prije

Ma nemojte nam amurske propagande.

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
1 godina prije

a da li bi se dizala frka da ameri npr. ulete u njima susjedni meksiko?!
mora da bi se jalova eu zgražala, ali ,..,.,.. nad meksikancima!!

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
1 godina prije

putine, INŠALAH!

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
1 godina prije

Last edited 1 godina prije by MujoNeLaže-on je TAKAV!