Published On: Čet, lis 17th, 2019

Procurilo Trumpovo pismo Erdoganu: “Nemoj biti budala! Ne želiš biti odgovoran za klanje”

“Ne želiš biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turskog gospodarstva, a bit ću” poručio je Trump u pismu nadnevka 9. listopada.

 

Procurilo je pismo u kojemu američki predsjednik Donald Trump poziva turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da postigne dogovor sa sirijskim Kurdima, upozoravajući ga da će ga povijest osuditi kao “vraga” te da će SAD uništiti tursko gospodarstvo ako tako ne postupi.

Pismo upućeno povodom turske vojne operacije protiv kurdskih snaga u Siriji danas je objavio američki Fox. “Ne želiš biti odgovorni za klanje tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turskog gospodarstva, a bit ću“, poručio je Trump u pismu nadnevka 9. listopada.

Povijest će te pamtiti pozitivno ako ovo učiniš na ispravan i human način. Zauvijek će vte pamtiti kao vraga ako se dobre stvari ne dogode. Nemoj biti opasan momak (tough guy, op. a.). Nemoj biti budala” poručuje Trump.

Braneći snažno svoju odluku o povlačenju sa sjevera Sirije, Trump je kazao da ni u kojem slučaju nije svome turskome kolegi dao zeleno svjetlo za vojnu ofenzivu, a što mu pripisuju brojni kritičari.

Nisam mu dao zeleno svjetlo. Kada to kažete, u krivu ste“, rekao je. “Naprotiv, bilo je potpuno suprotno od zelenog svjetla. Ponajprije, gotovo da ondje i nismo imali vojnika. Većinom su otišli“.

Neću se upletati u rati između Turske i Sirije“, rekao je nekoliko sati prije odlaska svog potpredsjednika Mikea Pencea i  državnog tajnika Mikea Pompea u Ankaru gdje će razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare