Published On: Čet, lis 7th, 2021

PROCURILO IZ CIA-e: Ubijen nedopustivo veliki broj njihovih lokalnih suradnika

Američki obavještajni službenici upozorili su ogranke CIA-e diljem svijeta o zabrinjavajućem broju uhvaćenih ili ubijenih doušnika regrutiranih iz drugih zemalja kako bi špijunirali za Sjedinjene Države.

U povjerljivom dopisu se navodi da je Središnja obavještajna agencija (Central Intelligence Agency, CIA) u posljednjih nekoliko godina zabilježila na desetke slučajeva stranih doušnika koji su ubijeni, uhićeni ili najvjerojatnije kompromitirani. Dodaje kako se agencija bori s time da regrutira špijune diljem svijeta u teškim operativnim okolnostima.

Naime, posljednjih godina obavještajne službe zemalja poput Rusije, Kine, Irana i Pakistana hvataju izvore CIA-e te ih u nekim slučajevima pretvaraju u dvostruke agente, prenosi Index.

Rast moći drugih zemalja

Dopis se osvrnuo na pitanja koja muče agenciju posljednjih godina, uključujući previše povjerenja u izvore, podcjenjivanje stranih obavještajnih agencija i prebrzo regrutiranje doušnika.

Veliki broj kompromitiranih doušnika u posljednjih nekoliko godina ukazuje na rast moći drugih zemalja koje koriste tehnološke inovacije poput biometrijskog skeniranja, prepoznavanja lica i umjetne inteligencije kako bi otkrile i pratile CIA-ine agente, piše The New York Times.

Bivši dužnosnici CIA-e kazali su kako agencija mora staviti veći fokus na sigurnost i protuobavještajnu djelatnost, kako među visokopozicioniranim čelnicima tako i među agentima na prvoj liniji fronta, posebno kada je u pitanju regrutiranje doušnika.

Nepoznat broj dvostrukih agenata

Dopis koji je poslan prošloga tjedna ukazuje na to da je agencija podcijenila svoje protivnike. Neki bivši dužnosnici smatraju da su vještine agencije u borbi s rivalima obavještajnih službi zahrđale zbog desetljeća fokusiranja na prijetnje terorizmom i oslanjanja na rizične komunikacije. Naime, obuka i usmjeravanje doušnika koji špijuniraju strane vlade ipak se donekle razlikuju od obučavanja izvora unutar terorističkih mreža.

Iako je u dopisu identificiran određeni broj doušnika koji su uhićeni ili ubijeni, navodi se kako se još uvijek ne zna broj onih koji su postali dvostruki agenti, odnosno koji su se okrenuli protiv Sjedinjenih Država.

Naime, druge obavještajne agencije znaju umjesto uhićenja izvore CIA-e pretvoriti u dvostruke agente koji onda agenciji dostavljaju dezinformacije. Pakistan se pogotovo pokazao efikasnim na ovome području.

CIA je za sada odbila komentirati spomenuti dopis./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kolja
Kolja
2 mjeseci prije

Ja mislim da je prvo da im povećate plate. Za ponižavajuću crkavicu što im plaćate ja ne bi s vama ni razgovarao.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Procurilo iz BiH : Ubijen je i protjeran nedopustivo velik broj Hrvata sa svojih ognjišta nakon Dejtona.

Niđe veze
Niđe veze
2 mjeseci prije

Koji broj je dopustiv?

AID Радојица
AID Радојица
2 mjeseci prije

Ti sveca, koji nekršćanin je toliko lud da bude doušnik njiovi tajni službi.
Zapadne službe su glavni uzročnik nereda na cilom bilom svitu danas.

Bilal is back!
Bilal is back!
2 mjeseci prije

Emeritus-efendija se ubio za CIA-doušnika, on će Amerima prenijeti i šta je novi Efendija doručkovao…