Published On: Pon, ruj 19th, 2016

PROCURILO: BiH je od Europe naglo dobila zeleno svjetlo! Je li kriza s referendumom pogurala odluku?

”Bruxelles će dati zeleno svjetlo aplikaciji BiH za članstvo u Uniji”, potvrdio je za BHRT visoki europski dužnosnik.
Naime, u utorak će Vijeće za opće poslove Europske unije na sjednici u Bruxellesu odlučivati o prihvaćanju bh aplikacije za članstvo u EU.
BHRT podsjeća kako je početkom rujna je i tajnik za proširenje i susjedsku politiku u Europskoj komisiji Johannes Hahn izjavio kako će na toj sjednici dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.
”Odluka Bruxellesa da prihvati aplikaciju dolazi usprkos insistiranju predstavnika RS da održe najavljeni referendum o Danu RS, iako je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru o obustavi primjene odluke NSRS o raspisivanju referenduma. Prihvaćanje aplikacije rezultat je ispunjavanja preduvjeta: postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije te prilagođen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU”, navodi BHRT.

I član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je kako će Vijeće za opće poslove Europske unije na sutrašnjoj sjednici u Bruxellesu dati “zeleno svjetlo” aplikaciji BiH za članstvo u Uniji.
”Sutra, sasvim je izvjesno, dobivamo potvrdu našeg zahtjeva za članstvo u EU. Svi ministri vanjskih poslova članica EU dali su zeleno svjetlo”, kazao je danas Čoviću u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom Udruge bosanskih Hrvata “Prsten”.
Dodao je kako je to još jedno ohrabrenje da sve što se radi u BiH mora dobiti potpuno novu dinamiku, a to je, kako je kazao, “da se ne bavimo lokalnim stvarima kada su u pitanju strateške stvari”.
”Od sutra moramo raditi novi posao, a to je da BiH prilagodimo uvjetima iz upitnika koji će brzo doći iz EU, a sve kako bi se pripremili za dobivanje kandidatskog statusa kojeg najavljujemo za kraj iduće godine”, kazao je Čović.
Napomenuo je kako će upitniku biti puno detalja za ispuniti, prije svega slučaj Sejdić-Finci te drugi detalji koje je “BiH sklonila u zadnje dvije tri godine da joj ne budu teret”.
”Nema nam drugog puta i taj nam put ne smiju zamagliti lokalne teme”, poručio je član Predsjedništva BiH i dodao kako smatra kako je ta priča o referendumu loš uvod za sutrašnji dan.
”To će nam biti minus, ali već dvije godine slušamo priče o referendumima”, kazao je Čović, koji nije želio komentirati odluku Ustavnog suda BiH.
”Svi bi se trebali suzdržati od komentiranja odluke. Naše je da provodimo odluke Ustavnog suda, a hoće li biti referenduma to odlučuju predstavnici vlasti iz RS-a”, poručio je Čović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>