Published On: Ned, lip 13th, 2021

Procurili detalji – Slovenija skinula oznaku tajnosti sa non-papera o BiH: Njegov autor je dobro poznati “jugoslavenski” političar

Nakon što je Vijeće Europske unije prije nekoliko dana potvrdilo postojanje slovenačkog non-papera, Vlada Slovenije je sa tog dokumenta skinula oznaku tajnosti.

Podsjećamo, Vijeće EU je prije sedam dana potvrdilo postojanje slovenačkog non-papera, ali su kazali kako njegovo objavljivanje nije moguće, jer bi se u tom slučaju pogoršali međunarodni odnosi.

Danas je slovenački portal 24ur objavio da je Vlada Slovenije skinula oznaku tajnosti sa ovog dokumenta.

Posljednjih mjeseci u domaćim i stranim medijima vidjeli smo brojne informacije o takozvanom “non-papiru” koji se pripisuje Republici Sloveniji. Vlada Republike Slovenije nije upoznata s takvim dokumentom, budući da o tome nije raspravljalo, pripremalo ili raspravljalo, niti je to učinilo neko ministarstvo ili vladino tijelo – napisali su u saopćenju za javnost dodajući da je dokument br. Z-103-34 / 2010, od 26. januara 2011., o mogućim daljnjim putovima za uspjeh procesa ustavne reforme Bosne i Hercegovine, navodi se u tekstu gore pomenutog slovenačkog portala.

Kako navode na ovom portalu, non-paper je pripremio Milan Kučan.

Na temelju odluke Vlade Republike Slovenije, pripremio ju je Milan Kučan u ulozi posebnog izvjestioca za Bosnu i Hercegovinu. Status ovog dokumenta je povjerljiv, navedeno je.

Najvažnija stvar koja je objavljena u članku portala 24ur svakako je informacija da pomenuti non-paper ne govori o bilo kakvom prekrajanju granica na Balkanu.

Ovaj non-paper nema nikakve veze sa navodnim slovenačkim non-paperom koji, između ostalog, govori i o podjeli BiH, piše 24ur.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>