Published On: Thu, Oct 17th, 2019

PROCURILA SNIMKA KOJU JE KIM JONG-UN ZABRANIO: Sjeverna Koreja ne želi da vidite ovaj prizor s utakmice protiv Južne Koreje

Sjeverna i Južna Koreja odigrale su bez golova u kvalifikacijama za SP 2022., a u prvoj utakmici ovih dviju reprezentacija nakon 30 godina u Sjevernoj Koreji osim golova nije bilo ni gledatelja, a niti izravnog TV prijenosa. Stadion Kim Il-Sung u Pjongjangu bio je sablasno prazan jer Sjevernokorejci nisu dopustili ulaz gledateljima, a nije bilo ni TV signala iako su domaćini obećali “uskoro distribuirati DVD sa snimkom utakmice”.

Na stadionu je ipak puštena himna i vijorila se zastava Južne Koreje, a upravo su himna i zastava bile rezultat dosadašnjeg spora i razlog zašto je Sjeverna Koreja u dvije službene utakmice s južnim susjedom u kojima je bila domaćin nije igrala u Pjongjangu nego u Šangaju.

Bio i šef FIFA-e

Također, prošli put kada su se dvije Koreje susrele u azijskim kvalifikacijama u Seulu prije 10 godina gosti su optužili domaćina da su “otrovali hranu njihovim nogometašima”.

Inače, utakmicu u Pjongjangu je uživo pratio i predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino, koji je bio jako razočaran činjenicom da nije bilo gledatelja na stadionu.

“Stvarno samo iznenađeni činjenicom da ipak nisu pušteni gledatelji iako samo imali najavu da će to biti učinjeno. Također, u zadnji trenutak su otkazali i TV signal s utakmice, dok velikom broju inozemnih novinara nisu odobrene vize za ulazak u Sjevernu Koreju”, kazao je Infantino.

Profimedia

Bilo je incidenata

Sjevernokorejski državni mediji uopće nisu izvijestili o utakmici, a južnokorejskim novinarima je blokirana komunikacija sa stadiona. Također, iako je udaljenost između dvaju glavnih korejskih gradova vrlo malena, Južnokorejanci su na utakmicu putovali puno dužim putem preko Pekinga.

Dakako, na utakmici je bilo i incidenata, koje je sjevernokorejski lider Kim Jong-un pokušao sakriti, ali, srećom, jedan od stranih novinara je snimio cijelu situaciju.