Published On: Ned, lis 16th, 2016

PROCURILA NEOBJAVLJENA KOLUMNA Najveći zagovornik Brexita Boris Johnson uoči referenduma agitirao za ostanak u Europskoj uniji!


Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je nekoliko dana prije nego što je počeo voditi kampanju za Brexit napisao članak kojim poziva Veliku Britaniju da ostane u Europskoj uniji, objavio je u nedjelju Sunday Times.
U dosad nepoznatoj kolumni, prvi put objavljenoj u nedjelju, Johnson tvrdi da bi ostanak u EU-u bio “blagodat za svijet i za Europu”.
U tekstu objavljenom u knjizi urednika politike tih novina Tima Shipmana Johnson upozorava kako bi Brexit mogao dovesti do “gospodarskog šoka” i prekida unije između Škotske i ostatka Velike Britanije.
Tu je i “faktor Putina”, piše Johnson te nastavlja: “Ne želimo učiniti ništa što bi ruskog vođu ohrabrilo da se ‘šepuri’ golog torza, ni na Bliskom istoku niti igdje drugdje”.
Sunday Times tvrdi da je Johnson napisao tu kolumnu kako bi “razjasnio svoje misli”, a objavljena je samo dva dana prije šokantne najave da će Johnson voditi kampanju za izlazak iz EU-a, pišu te novine.
Johnson u članku podržava i ostanak (svoje zemlje) na jedinstvenom europskom tržištu, a upravo je to ovaj tjedan opisao kao “sve beskorisnije”.
“Riječ je o tržištu na našem pragu, spremnom da ga britanske tvrtke nastave eksploatirati. Za pristup tom tržištu cijena članstva čini se malenom”, istaknuo je Johnson, upitavši zašto su Britanci “toliko odlučni tome okrenuti leđa”.
Sadašnji ministar vanjskih poslova u kolumni moli britanske birače da razmisle o utjecaju Brexita na buduće generacije.
“Zatvorite oči i zadržite dah. Razmislite o Britaniji. Razmislite o ostatku EU-a. Razmislite o budućnosti”, piše Johnson.
Njegova kampanja za izlazak na kraju je završila britanskom odlukom o Brexitu, sa 52 posto za i 48 protiv.  Od tada je britanska funta pala za 18 posto u odnosu na američki dolar, a škotska prva ministrica Nicola Sturgeon najavila je da planira raspisati novi referendum o škotskoj nezavisnosti.
Britanska premijerka Theresa May ranije ovaj mjesec objavila je da će njezina vlada Članak 50., ključan za proceduru izlaska iz EU-a, pokrenuti krajem ožujka iduće godine.
jutarnji.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare