Published On: Čet, srp 18th, 2019

Pročitajte odgovore VSTV-a Parlamentu BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine je tijekom drugog dana sjednice usvojio je Zaključke povodom Zaključaka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Zastupničkog doma koja je bila održana 26. lipnja.

U zaključku VSTVBiH se navodi da zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a.

Zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, suštinski predstavlja, zaključio je VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

-Na taj način Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – navodi se u zaključku VSTV-a.

Također se navodi da članovi VSTV-a te suci i tužitelji u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće sudjelovati u radu te istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VSTV poziva Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti, zaključak je VSTV-a.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare